Populaţia este îndemnată să nu ducă decoraţiuni artificiale la cimitire

Populaţia este îndemnată să nu ducă decoraţiuni artificiale la cimitire

Oamenii sunt îndemnaţi să renunţe la practica de a procura compoziţii de flori artificiale cu scopul de a le duce la cimitire de Paştile Blajinilor. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului reaminteşte că florile şi decoraţiunile din plastic poluează solul, aerul şi mediul înconjurător, iar în procesul de ardere acestea elimină substanţe cancerigene, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un comunicat de presă al MADRM se spune că decoraţiunile din plastic anual generează volume consistente de deşeuri şi necesită cheltuieli suplimentare pentru a fi evacuate, iar în apele subterane ajung coloranţi ce conţin metale grele. Perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă şi până la 300 de ani. Ca alternativă, se propune plantarea florilor decorative multianuale.

Potrivit MADRM, nerespectarea modului stabilit de colectare, păstrare, transport, depozitare, ardere, neutralizare şi evacuare a deşeurilor industriale, de construcţie, municipale şi de altă natură se sancţionează. Se poate aplica amendă de până la 2000 de lei persoanei fizice sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore. Persoanele juridice riscă până la 15 000 de lei amendă.

Anual, de pe teritoriul cimitirului Sfântul Lazăr din Chişinău se colectează 700 de tone de deşeuri, iar 80% sunt florile şi decoraţiunile de flori artifsiciale.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: