Peste 200 de elevi nu au ajuns la şcoală, iar mai multe localităţi din R.Moldova au rămas fără energie electrică

Peste 200 de elevi nu au ajuns la şcoală, iar mai multe localităţi din R.Moldova au rămas fără energie electrică

Peste 200 de elevi nu au ajuns la şcoală, iar mai multe localităţi au rămas fără energie electrică. În zona centrală a ţării, stratul de zăpadă măsoară 19 centimetri. Informaţia a fost comunicată vineri, 11 ianuarie, în şedinţa celulei de criză, care a fost convocată de ministrul Economiei, Chiril Gaburici. Pe mai multe porţiuni de drum a fost restricţionată circulaţia pentru transportul de mare tonaj, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Mihail Harabagiu, a declarat că a fost blocată deplasarea transportului de mare tonaj lângă Troiţa Nouă, raionul Anenii Noi. Maşinile mici şi cele cu tracţiune sporită se pot deplasa. Circulaţia pentru transportul de mare tonaj este restricţionată şi pe traseul Chişinău ˗ Leuşeni, în zona de nord. Trasee locale, naţionale sau internaţionale blocate totalmente nu sunt.

Pe parcursul zile de astăzi, nu au fost transportaţi la şcoală 224 de elevi din raionale Nisporeni, Călăraşi şi Hânceşti. În majoritatea cazurilor, din cauza stării tehnice neadecvate a transportului. De la energia electrică sunt deconectate şase localităţi din raioanele Criuleni, Cahul şi Cimişlia, însă numărul acestora variază în continuu.

Şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat că, în legătură cu condiţiile meteorologice, atât pe traseele şi locale, numărul poliţiştilor a fost triplat. Echipele intervin în ajutorul participanţilor la trafic şi sunt gata să ajute persoanele care au nevoie, mai ales în sate. Potrivit adjunctului IGP, un accident mai grav s-a produs în raionul Străşeni, unde, din cauza excesului de viteză şi a neacordării priorităţii, o maşină a derapat. Atât şoferul, cât şi pasagerul, au fost transportaţi la spital.

Şeful centrului prognoze meteo din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghennadii Roşca, a declarat că stratul de zăpadă care s-a depus variază între 3 şi 19 centimetri. Ninsorile vor continua şi la noapte, iar în partea de sud va fi lapoviţă. Şi în următoarele zile va ninge, însă în cantităţi mai mici. Pentru noaptea viitoare sunt prognozate temperaturi cuprinse între -9 şi -14 grade Celsius. Mai rece va fi la nord. În zilele următoare temperaturile vor fi în creştere. De asemenea, în partea de sud şi centru se aşteaptă intensificări ale vântului până la 15-20 m/s, iar ca urmare se vor forma troiene. Pe drum, există riscul să se formeze gheţuş.

Autorităţile îndeamnă cetăţenii să dea dovadă de responsabilitate şi prudenţă şi, înainte de a porni la drum, să se informeze despre condiţiile meteo şi situaţia pe trasee. În situaţii de risc oamenii sunt îndemnaţi să apeleze la numărul de urgenţă 112.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: