Peste 1.500 de locuri vacante, scoase la Târgul locurilor de muncă

Peste 1.500 de locuri vacante, scoase la Târgul locurilor de muncă

FOTO IPN

Persoanele care caută un loc de muncă au putut alege astăzi, 12 octombrie, din peste 1.500 de locuri vacante în diferite domenii, propuse la Târgul locurilor de muncă. Grupul ţintă al acestei ediţii au fost veteranii, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tatiana Nedbailova, şefa Secţiei resurse umane la „Floare Carpet”, spune că întreprinderea pe care o reprezintă încearcă să atragă viitorii angajaţi cu salarii şi condiţii de muncă rezonabile. Candidatul trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, nu neapărat cu experienţă de muncă sau studii în domeniu, dar cu dorinţă de a se încadra în echipă şi a învăţa. 

După o perioadă de instruire în cadrul firmei, angajaţii se specializează şi pot lucra în calitate de alimentatori, ţesători, operatori la utilaje tehnologie etc. Potrivit Tatianei Nedbailova, tinerii nu prea sunt tentaţi să aplice un post în producere. Din totalul angajaţilor firmei, tinerii reprezintă doar 30%.

Direcţia construcţii capitale a Consiliului municipiul Chişinău este în căutarea unui inginer devizier. Acesta trebuie să poată calcula costurile lucrărilor de construcţii, să verifice ofertele şi să întocmească devizele unor lucrări de reparaţie. Specialistul serviciul personal al Direcţiei, Gheorghe Ivanov, spune că, fiind o instituite publică, salariul este reglementat de mai multe acte normative. 

„Suntem dispuşi să angajăm o persoană şi fără experienţă deoarece mai apoi vom participa la sporirea gradului de experienţă. Nu ne conducem după principiul de vârstă, dar am vrea să angajăm o persoană care ar putea să fie în funcţie cel puţin zece ani. Contractul individual de muncă este negociabil”, a adăugat Gheorghe Ivanov.

Compania cu capital italian Cedacri International angajează operatori bancari şi programatori software, limba de lucru fiind italiana. Potrivit reprezentantei companiei, Violeta Arbuz, şanse mari de angajare le au tinerii de 25 de ani. Dar pot aplica şi persoane mai în vârstă, angajarea fiind dictată de competenţe. Sunt îndemnaţi să aplice persoane care au absolvit facultatea sau care fac studii la facultăţile cu frecvenţă. Compania oferă viitorilor angajaţi salarii care se înscriu în limita salariului mediu pe economie.

Tatiana Bragarenco, venită la Târg, îşi doreşte un post de operator-casier sau ajutor de contabil, cu un salariu de minimum 4.000 de lei. 

„Nu prea văd oferte, cam este aceeaşi ce am văzut şi pe portalurile de angajare. Ar fi bine ofertele să fie personalizate, dar pe acestea le poţi găsi în companiile care poate nici nu oferă un loc oficial de muncă. Pe piaţa muncii, problema contractelor neoficiale şi a salariilor în plic încă persistă”, a spus Tatiana Bragarenco.

Un alt vizitator, Vasile Catânsus, caută un loc de muncă în domeniul construcţiei.

„Vreau ceva mai simplu, legat de gospodărie, pentru că nu mai am forţe pentru construcţiile mari. Am lucrat până anul trecut, capacitatea de muncă nu mai e aceeaşi. Salariile în construcţii nu sunt cele mai bune. Aş fi mulţumit cu 3.000-4.000 de lei”, a spus bărbatul, care este de vârstă pensionară.

Natalia Potoroacă este tânăr specialist şi este în căutarea unui post de contabil sau vânzător-consultant. Ca şi alţi vizitatori ai Târgului, spune că salariile promise nu sunt foarte atractive.

Potrivit directorului Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Raisa Dogaru, 15-20 % din persoanele care participă la Târguri de muncă ulterior se angajează. Ea spune că, în general, în Moldova există problema lipsei locurilor de muncă, dar şi a potenţialilor angajaţi. 

„Unde există locuri de muncă, este deficit de persoane. În mediul rural avem persoane, dar nu avem locuri de muncă. Noi le propunem să aleagă calea mobilităţii, adică de a se deplasa eventual dintr-un oraş în altul pentru a merge la muncă”, a adăugat Raisa Dogaru.

Concomitent cu evenimentul de astăzi, 12 octombrie, a fost dat startul unui Târg online al locurilor de muncă, cu genericul: „Locuri de muncă în Chişinău”, care se va încheia pe 18 octombrie. Ofertele pot fi accesate pe platforma e-angajare.md.
 
citeste totul despre: