Peste 1.000 de cazuri de cancer mamar, diagnosticate anul trecut în R. Moldova

Peste 1.000 de cazuri de cancer mamar, diagnosticate anul trecut în R. Moldova

Cancerul glandei mamare are cea mai mare incidenţă dintre toate tipurile de cancer în rândul femeilor şi este în ascendenţă în lumea în curs de dezvoltare. Pe parcursul anului trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate 1.177 de cazuri noi, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Datele sunt prezentate de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Luna octombrie este luna „în roz”, dedicată conştientizării şi prevenţiei cancerului de sân.

La evidenţă la Institutul Oncologic sunt 10.074 de pacienţi cu cancer de sân, inclusiv 14 bărbaţi. Cea mai mare pondere de cazuri noi de cancer mamar în 2019 au fost înregistrată la pacienţii cu vârsta mai mare de 60 de ani.

Specialiştii atenţionează că sunt mai multe modificări ale sânului care trebui să îngrijoreze. Este vorba despre întărirea sânului, umflarea, eroziunea pielii, secreţii din mamelor, retragerea mamelonului, vase de sânge vizibil umflate, aspect de coajă de portocală sau modificarea formei sânului. Alte semne îngrijorătoarea sunt denivelările, roşeaţa şi nodulul.

Medicii recomandă autoexaminarea. După vârsta de 20 de ani, sânii trebuie palpaţi lunar, de preferat la o săptămână după apariţia menstruaţiei. 70% din cazurile de cancer de sân sunt descoperite chiar de femei, prin autoexaminare.

Este indicată consultarea medicului imediat ce persoana observă vreo modificare la sân. Chiar dacă nu există vreo problemă până la vârsta de 40 de ani, este necesară o consultaţie o dată la trei ani, iar după 40 de ani – o dată pe an. Mamografia şi examinarea clinică a sânilor trebuie făcută anual după 40 de ani.

Cancerul de sân provoacă aproximativ 77 de mii de decese anual, dintre care 40% de femei decedează până la vârsta de 65 de ani.

Luna privind conştientizarea cancerului mamar este iniţiativa Societăţii Americane a Cancerului, din 1985, stabilită prin convenţie internaţională şi susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările