Persoanele care au un venit lunar de 3.000 de lei pot cere compensaţii la căldură

Persoanele care au un venit
lunar de 3.000 de lei pot cere compensaţii la căldură

FOTO Arhivă

Persoanele care au avut un venit mediu lunar ce nu a depăşit suma de 3.000 de lei în ultimul an calendaristic pot beneficia de compensaţii la plata resurselor energetice în sezonul 2016 – 2017. O decizie în acest sens a adoptat Consiliul municipal Chişinău (CMC), transmite IPN.

Persoanele care au beneficiat de compensaţii în perioada rece 2015 – 2016 trebuie să depună cereri de confirmare, prin care să demonstreze că venitul lunar este mai mic de trei mii lei pentru fiecare membru al familiei. Persoanele care nu au beneficiat de compensaţii până acum trebuie să înainteze o cerere-tip de acordare a compensaţiilor persoanelor defavorizate.
 
Mărimea compensaţiilor este de 40% din factura lunară pentru agentul termic livrat centralizat. Pentru familiile care se încălzesc cu gaze, lemne sau cărbune compensaţia este de 450 de lei, iar în cazul pensionarilor solitari – 900 de lei.
 
Cererile pentru acordarea compensaţiei pot fi depuse până la încheierea sezonului de termoficare. Până la aprobarea cererii de către Primărie, persoanele care consideră că urmează să beneficieze de compensaţii vor achita iniţial doar 60% din suma indicată în factură.
 
Cererile privind compensarea cheltuielilor se depun la: Întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ nr. 1 - 23 (ÎMGFL), indiferent de forma de proprietate a fondului locativ, de către cetăţenii care locuiesc în sectoarele Botanica, Centru, Râşcani şi Buiucani ale municipiului Chişinău, la gestionarii fondului locativ sau Pretura sectorului Ciocana de către cetăţenii care locuiesc în acest sector; la Primăriile oraşelor, satelor (comunelor) din componenţa municipiului Chişinău, de către cetăţenii din teritoriile respective.
 
Cererile-tip de acordare a compensaţiei, vor fi însoţite, după caz, de următoarele acte:   buletinul de identitate (copie), adeverinţa de naştere a copiilor (copie), certificatul de căsătorie (copie), certificatul despre componenţa familiei, certificatul privind componenţa familiei, eliberat de către gestionarul fondului locativ sau primăriile oraşelor, satelor( comunelor) din componenţa municipiului Chişinău, certificatul privind suprafaţa locuinţei (casei) şi/sau tipul de încălzire şi alte servicii de care beneficiază solicitantul, eliberat de întreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ sau de primărie, de cooperativele pentru construcţii de locuinţe, asociaţiile de locatari ai apartamentelor privatizate, de întreprinderile ce au la balanţă fond locativ şi cămine, facturile despre plata serviciilor comunale pe ultima lună până la depunerea cererii (copii), extrasul din contul personal sau cartea de imobil, alte doc umente ce confirmă necesitatea compensării cheltuielilor şi statutul de familie defavorizată social.
 
Odată cu depunerea cererii privind acordarea compensaţiei, potenţialii beneficiari vor prezenta, pe lângă lista actelor necesare, şi certificatul privind salariul pentru ultimele 12 luni, eliberat de la locul de muncă pentru persoanele încadrate în câmpul muncii, iar pensionarii şi persoanele cu dizabilităţi - copia legitimaţiei sau a certificatului privind mărimea pensiilor. De asemenea, cetăţenii îşi vor da acordul în scris pentru verificarea datelor indicate în cerere.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: