Persoanele cu dizabiltăţi au nevoie de condiţii pentru a-şi putea exercita dreptul la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Republica Moldova există 183 de mii de persoane cu dizabilităţi. FOTO Arhivă Adevărul
În Republica Moldova există 183 de mii de persoane cu dizabilităţi. FOTO Arhivă Adevărul

Persoanele cu dizabilităţi trebuie să se implice în viaţa politică şi publică a statului. Pentru a participa la alegerile locale din luna iunie, aceste persoane au nevoie de secţii de votare dotate corespunzător.

De asemenea, informaţia comunicată de concurenţii electorali, de Comisia Electorală Centrală şi de autorităţile publice locale trebuie să fie transmisă într-un mod accesibil şi pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere sau de auz.

Persoanele cu dizabilităţi nu vor să voteze de acasă cu ajutorul urnei mobile, ci doresc să meargă la secţiile de votare pentru a-şi exercita acest drept. În acest context, Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoanele cu Dizabilităţi (CAJPD) a lansat, ieri, un apel către persoanele publice soicitând crearea unor condiţii accesibile persoanelor cu dizabilităţi în cadrul acestui scrutin electoral. De asemenea, au fost îndemnate toate persoanele cu necesităţi speciale să iasă pe data de 14 iunie la vot.

Scările îngreunează deplasarea

Natalia Aga este o tânără de 25 de ani utilizatoare de proteză. Diagnoza care i s-a pus la naştere poartă numele de anomalie de dezvoltare a aparatului locomotor. Şi-a făcut studiile la o şcoală specială pentru persoanele cu dizabilităţi din Ialoveni. „După finalizare am încercat să mă integrez în societate. Prin intermediul internetului am găsit informaţii referitoare la persoanele cu dizabilităţi, expediam CV-ul pentru a aplica la diferite programe, am mers şi la interviuri pentru a mă implica în anumite proiecte. Astfel, am ajuns să fiu observator naţional la CAJPD”, povesteşte Natalia. Tot ea adaugă că din experienţa proprie, participând la vot, „m-am confruntat cu numărul mare de scări, lipsa de rampă de care aveam nevoie, necesitatea de a avea alături o persoană de care să mă sprjin pentru a putea ajunge în interiorul secţiei de votare”. Despre experienţa de observator în cadrul alegerilor din 30 noiembrie spune că a văzut multe persoane care, ajungând la uşa încăperii în care aveau loc alegerile, se întorceau înapoi pentru că nu avea cine să îi ajute să se deplaseze mai departe. „Am văzut că se poate să ne implicăm în viaţa publică. La început îmi era frică să mă integrez în societate. Chiar şi mama îmi spunea: «Nătăliţa, tu vei sta acasă!» Dar nu a fost aşa. Eu am zis că îmi voi căuta drepturile”, spune Natalia, care locuieşte în satul Măgdăceşti, acolo unde este o persoană influentă.

Mai departe de Chişinău, mai greu de votat

La scrutinul din 30 noiembrie 2014, reprezentanţii CAJPD au monitorizat mai multe centre în care a avut loc votarea. „Din 265 de secţii de votare monitorizate, doar 18 erau accesibile persoanelor cu dizabilităţi, iar majoritarea acestor observări au fost făcute la nivelul oraşului Chişinău. Situaţia în regiunile îndepărtate este mai complicată, mai dificilă”, a declarat Victor Koroli, expert în realizarea rapoartelor privind respectarea dreptului de vot a persoanelor cu dizabilităţi.

Reprezentanţii CAJPD afirmă că, pe lângă secţiile de votare dotate necorespunzător persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, mai există şi o barieră în perceperea informaţiei. Materialele difuzate pe site-urile online ale partidelor politice, la televizor sau în alte locuri publice nu sunt accesibile pentru persoanele cu deficienţe de văz şi auz, deoarece lipseşte interpretarea mimico-gestuală.

În cadrul scrutinului local din acest an, 16 persoane cu dizabilităţi acreditate de CEC sunt implicate în monitorizarea campaniei în localităţile lor din diferite regiuni ale ţării : Edineţ, Ungheni, Chişinău, Floreşti, Sângerei, Căuşeni, Cahul, Ştefan-Vodă, Cantemir, Criuleni, Orhei. Pentru realizarea acestei sarcini vor fi elaborate două chestionare - unul pentru observatorul cu dizabilităţi din cadrul CAJPD şi altul pentru o persoană cu dizabilităţi, care nu este observator, dar va participa la alegeri. Chestionarele vor conţine date generale la nivel de comunitate, observări până la ziua alegerilor, în timpul alegerilor şi după acestea. Astfel, va fi supus observării drumul până la secţia de votare, lăţimea uşii secţiei de votare, prezenţa rampei de acces, gradul de participare al persoanelor cu dizabilităţi la viaţa publică şi politică ş.a.

183 mii

de persoane cu dizabilităţi există în Republica Moldova

Persoanele cu dizabilităţi au dreptul să fie recunoscute oriunde ca persoane cu drepturi în faţa legii. Dreptul persoanelor cu dizabilităţi de a alege şi de a fi ales este garantat de legislaţia naţională şi de tratatele internaţionale la care Republica Moldova a aderat. Cel mai important document în acest sens este Convenţia ONU.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite