Pe urmele lui Moş Crăciun, la Polul Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii „Adevărul" au fost la Polul Nord, acasă la Moş Crăciun, pentru a afla cele mai frumoase poveşti de la cel care ne aduce daruri. În orăşelul din Alaska, spiritul Sărbătorilor este păstrat tot anul atât de localnici, cât şi de milioanele de turişti.

Orăşelul North Pole (Polul Nord - n.r.) din Alaska, Statele Unite ale Americii se află la câteva sute de kilometri de Anchorage, cel mai mare oraş din acest stat, şi foarte aproape de urşii albi.Ajunşi acasă la Moş Crăciun, reporterii „Adevărul" au aflat că aici spiritul Crăciunului este păstrat cu sfinţenie tot anul.

Vara, vizitatorii îl pot întâlni pe Moşu' îmbrăcat în salopetă, la volanul unei camionete. În pragul sărbătorilor de iarnă, se retrage în casa sa, unde primeşte zilnic vizita a sute de copii. Toţi îi şoptesc la ureche cele mai ascunse dorinţe.


Tot anul este crăciun

Oraşul este decorat tot anul ca de Crăciun. Stâlpii de pe stradă sunt deghizaţi în caramele, iar sloganul localităţii este: „Locul unde spiritul Crăciunului dăinuieşte tot anul". Aici, vizitatorii pot vedea că Moşul este ajutat de renii săi care îi trag sania, dar şi de spiriduşii care-i pun în desagă cadourile. Casa lui Moş Crăciun, care arată ca o fabrică uriaşă de jucării, este şi unul dintre cele mai mari magazine în care poţi găsi un cadou pentru cei dragi.
Atracţia copiilor, dar şi a celor mari este atât Moşul, în carne şi oase, cât şi cea mai înaltă statuie din lume, de peste 40 de metri, înregistrată în Cartea Recordurilor. „Gigantul zâmbitor", aşa cum a fost numită statuia de localnici, a fost construit în anul 1960 şi a costat aproape 3.500 de dolari.


Povestea moşului din Alaska
„Sunteţi bineveniţi la Polul Nord, dar să nu uitaţi că Moş Crăciun ştie cine a fost cuminte şi cine a fost neascultător", spune Doug Isaacson, primarul orăşelului din Alaska. Povestea locului este însă veche. La începutul anilor 1950, Con Miller, cu doar câţiva dolari în buzunar, obişnuia să îşi pună haine de Moş Crăciun în timpul sărbătorilor de iarnă. Mai târziu, familia Miller a angajat un profesionist care întreba copii ce şi-ar dori de Crăciun. Apoi a fost deschis un magazin specializat, iar proprietarii Miller au insistat ca Moş Crăciun să se afle în interiorul magazinului.


„Santa Claus trebuie să fie aici. Este ca şi cum ai merge la Disney Land, doar că aici nu este Mickey Mouse", spunea pe atunci Con Miller.
Astăzi, chiar şi cei care locuiesc la Polul Sud pot primi scrisori din partea lui Moş Crăciun. Este de ajuns un simplu click pe pagina northpole.com.

Ghimpu, împroprietărit de Moşu'

În luna noiembrie 2009, Moş Crăciun din Alaska i-a oferit lui Mihai Ghimpu, fostul preşedinte al Republicii Moldova, un lot de pământ de 645 de milimetri pătraţi la Polul Nord. Certificatul i-a fost înmânat lui Mihai Ghimpu de către Merica Hlatcu, reporter al canalului de televiziune National Geografic. Mihai Ghimpu a fost a patra persoană din întreaga lume care intră în posesia acestui certificat. Acte asemănătoare au mai primit doar regele Juan Carlos al Spaniei, regele Mihai al României şi Preşedintele României, Traian Băsescu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite