Pe drumuri, la o lună după ce locuinţele le-au fost făcute scrum. „Lucrările la mansarda incendiată decurg conform normelor“, asigură funcţionarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările la curăţarea acoperişului mansardei blocului de pe strada Independenţei din Chişinău, cuprinsă în flăcări acum o lună, au fost finisate în proporţie de 40%, iar a treia parte din acoperiş este gata pentru începerea lucrărilor de conservare.

„Lucrările decurg conform tehnologiilor. Nu le putem executa altfel. Doar când cel puţin a treia parte din acoperiş este eliberată de depunerile formate în urma incendiului, pot începe lucrările de executare a unui acoperiş provizoriu până la începerea lucrărilor de restabilire a mansardei“, a explicat vice-primarul Nistor Grozavu la şedinţa de astăzi a serviciilor operative ale primăriei.

Potrivit lui, săptămâna aceasta ar putea fi gata proiectul de restabilire a mansardei, la compartimentele arhitectură şi rezistenţă, şi acesta „va fi preluat imediat şi nu peste doi ani, precum informează greşit unele persoane şi instituţii“.

Fără bani şi fără bunuri, sinistraţii ale căror locuinţe au fost mistuite de incendiul care a cuprins mansarda unui bloc de pe strada Independenţei din Chişinău, pe 1 mai, au ajuns în pragul disperării. 20 de familii dintre cele 28 care au rămas fără domicilii sunt nevoite să-şi caute un loc de cazare, din banii proprii, pe timp nelimitat, până când apartamentele le vor fi reconstruite din fondurile Primăriei şi din donaţii.

STAU CU CHIRIE SAU LA RUDE

„Soţia este în cea de-a 22-a săptămână de sarcină. Focul ne-a lăsat fără nimic. Toţi banii pe care i-am strâns sunt pentru copil. Nu ştiu unde să stau, fiindcă peste tot ni se cere o chirie de 150-200 de euro, iar de la Primărie am înţeles că locuinţa va fi gata în vreo doi ani. În cel mai rău caz, voi face un credit la bancă“, mărturiseşte Dumitru Ciurilov, unul dintre sinistraţi.

„Deocamdată locuiesc la nişte rude, dar deja trebuie să-mi găsesc alt loc unde să stau, cel puţin până în primăvara anului viitor. Nu ştiu cu ce-am să plătesc“, spune şi Ion Bejenaru, o altă victimă a incendiului de-acum o lună.

„Am stat o perioadă la sora mea. Acum şi eu, şi soţul căutăm un loc unde să ne mutăm în chirie. Am găsit cu 200 de euro. Am mers la Primărie să solicităm un ajutor financiar, dar până acum n-am primit niciun răspuns. Mai am de achitat creditul de 15.000 de euro pe care l-am făcut pentru apartamentul care a ars“, susţine şi Elena Lungu, mama a doi copii - de 7 ani şi, respectiv, 14 ani.

CU CE CONTRIBUIE PRIMĂRIA

Chiar dacă edilii le-au pus la dispoziţie sinistraţilor câteva camere în căminul Gimnaziului-internat nr. 2 din Capitală, doar câteva familii au rămas acolo, din pricina condiţiilor de trai modeste. „Stau cu fetiţa mea când la internat, când la rude, când la prieteni. Pe unde ne prinde seara. De la Pretură ni s-a spus că dacă ne găsim temporar o locuinţă cu cel mult 2.500 de lei pe lună, vom primi bani pentru chirie. Dar nimeni nu lasă chiria mai jos de 150 de euro“, mărturiseşte şi Ion Gherciu, care lucrează cu ziua pentru a face un ban, după ce flăcările i-au distrus modesta avere.

„LE VOM PLĂTI CHIRIA“

Viceprimarul Nistor Grozavu a declarat că nu a fost înaintat niciun termen de predare a noilor locuinţe sinistraţilor de pe strada Independenţei, fiindcă nu a fost încă identificat un antreprenor care să reconstruiască mansarda. Deocamdată, Consiliul Municipal a aprobat alocarea a 3,5 milioane de lei din fondul de rezervă al Primăriei Chişinău pentru reconstruirea acoperişului şi conservarea construcţiei. „Nu-i vina Primăriei că proprietarii celor 28 de locuinţe de la mansarda care-a ars în sectorul Botanica nu şi-au asigurat apartamentele. Dar chiar dacă nu e obligaţia noastră, le vom plăti oamenilor chiria acolo unde va fi necesar, până când se vor muta la casele lor. Dar pentru asta ei trebuie să-şi găsească unde să stea cu acte în regulă şi să aducă facturi“, a precizat acesta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite