Paşapoartele româneşti, în aer. Consulatul românesc a rămas fără certificate de naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi oameni au făcut săptămâni la rând cale întoarsă la consulatul român. Foto: Tudor Iovu
Mulţi oameni au făcut săptămâni la rând cale întoarsă la consulatul român. Foto: Tudor Iovu

Programările pentru transcrierea actelor de stare civilă la consulatele române din Chişinău şi Cahul au fost suspendate timp de aproape două luni, din cauza lipsei registrelor necesare.

Din luna mai moldovenii care au vrut să-şi facă paşaport românesc la cele două reprezentanţe consulare au făcut cale întoarsă.

Pe site-ul Ambasadei României la Chişinău, moldovenii erau rugaţi să se reprogrameze, iar pauza de aproape două luni s-a materializat în sute de nemulţumiri ale cetăţenilor care între timp încercau să rezolve problema singuri. „Mi-am făcut programare la Chişinău, dar am înţeles că trebuia să mă reprogramez. Am aflat că nu sunt certificate româneşti şi m-am înregistrat online la Primăria numărul 1 din Bucureşti. Trebuia să merg tocmai în toamna lui 2013, aveam de aşteptat prea mult. Acum am revenit la consulat", explică Elena, care a depus recent jurământul la Bucureşti.

Un sfat util primim şi de la Andrei Ştefanschi, care oferă consultaţii chiar lângă sediul consulatului din strada Ismail. „Trebuie să vă reprogramaţi, problema e de vreo două luni, nu sunteţi prima. Dacă se va rezolva şi sunteţi născut până în anul 1980, plătiţi 130 de euro pentru fiecare act, dacă v-aţi născut după 1980 - 110 euro. Tot ieşiţi mai repede decât să mergeţi la Bucureşti. Dacă vă programaţi astăzi, în august veţi avea deja certificatul de naştere", explică Andrei Ştefanschi, care racolează potenţiali clienţi începând cu primele ore ale dimineţii.

REGISTRELE AU PORNIT SPRE CHIŞINĂU

Întâmplător sau nu, Ministerul de Externe de la Bucureşti ne-a anunţat că documentele lipsă au fost trimise la Chişinău chiar în ziua în care le-am solicitat să explice situaţia de la consulatele din Moldova. „Am expediat, prin curier diplomatic, Ambasadei României la Chişinău un lot de registre de stare civilă, care permit întocmirea unui număr de 4.100 de acte de naştere româneşti. Astfel au fost create condiţii pentru continuarea în ritm de normalitate a activităţii în materie de stare civilă a ambasadei", ne anunţă reprezentanţii Departamentului Consular al Ministerul Afacerilor Externe, în răspunsul adresat redacţiei „Adevărul" Moldova.

Este ilogic ca aceşti cetăţeni să aştepte atâta un act care, în mod normal, ar putea fi transcris în trei zile.
Viorel Badea, senator

Proiectul salvator, abia în toamnă în Parlament

O altă soluţie pentru moldoveni este să facă un drum la Bucureşti, la Primăria sectorului 1, unde transcrierea costă simbolic, un leu, însă aceştia trebuie să se înarmeze cu multă răbdare. Am încercat să urmăm traseul pe propria piele, ne-am făcut programare online şi am primit un răspuns în câteva secunde. Suntem numărul 8.924 pe lista de aşteptare, iar următorul drum în capitala României va trebui să-l facem pe 14 octombrie 2013.

PROIECT BLOCAT ÎN SENAT

În răspunsul oficial, Ministerul de Externe menţionează că în acest moment este în curs de adoptare un proiect de modificare a legii cu privire la actele de stare civilă. Potrivit acestuia, persoanelor care nu au avut niciodată domiciliul în România şi vor să-şi transcrie certificatele vor putea obţine documentul şi la oficiile de stare civilă din localităţile în care fiinţează birouri teritoriale ale Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, şi anume în Iaşi, Galaţi, Suceava, Timişoara şi Cluj-Napoca. Autorul proiectului, senatorul Viorel Badea susţine însă că iniţiativa legislativă poate să fie votată abia în toamnă. „Proiectul a trecut prin câteva comisii, a ajuns în plenul Senatului. Dat fiind faptul că actualul Guvern nu a avut un punct de vedere, el a fost retransmis la comisia administraţiei şi sper că în toamnă să fie votat", explică Badea.

Senatorul român afirmă că astăzi autorităţile de la Bucureşti îi descurajează pe oamenii care şi-au redobândit cetăţenia. „Aceşti oameni sunt deja cetăţeni români, cu drepturi depline ca oricare alt cetăţean. Este ilogic să aştepte atâta un act care, în mod normal, ar putea fi transcris în trei zile", mai spune reprezentantul românilor din diasporă din Parlamentul României.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite