Paradoxul Găgăuzia: dor puternic de URSS, dar şi teamă mare să nu se întâmple ca în Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tendinţele pro ruse ale găgăuzilor din Republica Moldova sunt completate de teama puternică de o criză asemănătoare cu cea din Ucraina. „Situaţia este explozivă, pericolul este mare, dar există din fericire în Găgăuzia politicieni moderaţi care ştiu că, dacă (scenariul ucrainean, n.r.) se repetă, va fi foarte dificil să se oprească”, susţine Nikolai Dudoglu, primarul de Comrat, capitala Găgăuziei, într-o analiză a AFP.

„Este clar că situaţia din Ucraina a schimbat dinamica şi atmosfera din întreaga regiune", a declarat reprezentantul UE în Republica Moldova Pirkka Tapiola. 

„Başcanul"-guvernator al regiunii, Mihail Formuzal susţine însă că că "pentru Găgăuzia, termenul separatism este inacceptabil". Însă el consideră corectă proclamarea independenţei Crimeei pentru că drepturile ruşilor din Ucraina au fost „încălcate" şi „s-au neglijat interesele lor". „Rusia şi-a dat seama că trebuie să promoveze o politică fermă în interesul propriei naţiuni", a mai spus guvernatorul.

Pentru a evita ca în Găgăuzia să se repete scenariul din Crimeea, Republica Moldova, care se confruntă deja cu separatismul autoproclamatei republici Transnistria, „trebuie să nu adere la vreun bloc politic", insistă el. „Moldova va avea mari probleme în cazul în care va semna acordul de asociere cu UE. Rusia a spus clar faptul că va introduce taxe suplimentare pentru produsele moldoveneşti" şi că „cei peste 500.000 de moldoveni care lucrează acolo, dintre care care 25.000 de găgăuzi, nu vor mai avea acces pe piaţa muncii din Rusia", a spus Mihail Formuzal pentru AFP.

O treime din PIB-ul Moldovei, cea mai săracă ţară din Europa, provine din remitenţe în familiile lor de emigranţi.

„Nu este nimic pentru noi în Europa"

Aici suntem toţi angajaţi în Rusia şi perspectiva pentru noi şi pentru copiii noştri este numai acolo", a declarat Ivan Gavrilov, un fermier din oraşul Ceadîr-Lunga.

„Nu este nimic pentru noi în Europa, nu ştim limba, nu ştim ce să ne aşteptăm", a adăugat Gavrilov, după ce a semnat pentru organizarea unui alt referendum, de data aceasta naţional, pentru orientarea politicii Republicii Moldova către est.

Un cort roşu ridicat de Partidul Socialist lângă statuia lui Lenin în strada principală din Comrat atrage mulţi curioşi, iar majoritatea a fost în favoarea unor legături mai strânse cu Moscova.

„Eu, m-am născut în Uniunea Sovietică, şi cred că trebuie să fie parte a Rusiei. Pe timpul URSS a fost stabilitate, securitate, garanţii sociale, am dori acele zile înapoi", a spus Olga Patraman din Comrat.

„Moscova, care pare disperată să seducă Găgăuzia”, a ridicat recent o interdicţie asupra importurilor de vinuri din Republica Moldova doar pentru această regiune.

„Suntem multumiţi că exporturile de vinuri s-au reluat, dar aceleaşi criterii ar trebui să se aplice tuturor producătorilor din Republica Moldova", este de părere primarul Dudoglu.

Candidat pentru alegerea unui nou guvernator în februarie, el a subliniat că Republica Moldova ar trebui să păstreze relaţii bune şi cu UE, dar şi cu Rusia.

Care este statutul Găgăuziei?

Găgăuzia a renunţat în 1994 la ambiţiile sale separatiste în schimbul unui statut de autonomie care autorizează accesul la independenţă, dacă Republica Moldova ar decide să se unească cu România.

Această zonă reprezintă doar 5,4% din teritoriul Republicii Moldova, o ţară de 3,5 milioane de locuitori, predominant vorbitori de limbă română.

Într-un referendum recent, pe care Republica Moldova nu l-a recunoscut, cei aproximativ 160.000 de locuitori din Găgăuzia, creştinii ortodocşi de origine turcă pentru care limba rusă este încă limba preferată, 98% au votat pentru intrarea regiunii lor în uniunea vamală Rusia – Belarus - Kazahstan şi a spus „niet" aderării la Uniunea Europeană.

Citeşte şi:

Transnistria vrea un „divorţ civilizat“ de Chişinău

Liderii republicii separatiste au anunţat că nu vor participa la negocierile de la Viena, şi că unica şansă de rezolvare a diferendului transnistrean e o despărţire civilizată.

Scenariul din Crimeea s-ar putea repeta în Transnistria. „Oamenii care locuiesc într-o ţară pe care nu o simt a lor sunt o forţă de implozie“

La emisiunea Ora 9 a României difuzată la Prima TV şi pe adevarul.ro, moderată de Cristian Unteanu, preşedintele Institutului European de Relaţii Internaţionale din Bruxelles, Irnerio Seminatore, a mărturisit că se aşteaptă ca situaţia din Crimeea să se repete în Transnistria şi în Găgăuzia.

Başcanul Găgăuziei îl roagă pe Putin să ofere cetăţenie rusă moldovenilor care muncesc în Rusia

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, şi preşedintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, au dresat o scrisoare deschisă preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în care au solicitat aplicarea unei proceduri simplificate pentru cetăţenii Republicii Moldova la obţinerea cetăţeniei Federaţiei Ruse, transmite IPN.

Moscova le promite găgăuzilor gaze ieftine, cetăţenie rusă şi consulat

La Comrat ar putea fi deschis un consulat al Federaţiei Ruse, un laborator al Serviciului Sanitar rus Rospotrebnadzor, iar locuitorii nevoiaşi din Găgăuzia vor beneficia de reduceri la gazul rusesc de 35-50%, anunţă portalul gagauzinfo.md

Referendum: 98% din găgăuzi au votat pentru integrarea Moldovei în Uniunea Vamală Rusia-Belarus

Prezenţa alegătorilor în referendumurile din unitatea teritorială autonomă Găgăuzia a depăşit cota de 70%. Comisia Electorală Centrală de la Comrat anunţă că peste 98% din cetăţeni au votat pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite