Pacienţi trataţi în epoca de piatră. Centrul de Combustie de la Chişinău este dotat cu echipament uzat: „Folosim lămpi cu care se încălzesc purceii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilajele din instituţiile medicale ale Republicii Moldova sunt uzate. FOTO Adevărul
Utilajele din instituţiile medicale ale Republicii Moldova sunt uzate. FOTO Adevărul

Centrul de Combustie din Chişinău, unde sunt tratate victimele exploziei din centrul Chişinăului, nu are echipament tehnic necesar în astfel de situaţii. Medicii recunosc că s-au obişnuit să activeze în lipsa multor dispozitive necesare sau având la dispoziţie utilaje uzate.

Deşi ministrul Sănătăţii spune că medicii din Republica Moldova sunt extrem de pregătiţi şi capabili să facă faţă unui număr mare de victime, doctorii atenţionează că există o insuficienţă mare de asistente medicale.

Zece victime ale exploziei din cafeneaua „La soacră” din centrul Capitalei rămân internate la Centrul de Combustie din cadrul Spitalului de Traumatologie şi Ortopedie din Chişinău. Şeful Centrului, Octavian Cirimpei, confirmă că tratamentul pacienţilor nu are loc în cele mai bune condiţii, ceea ce ar fi determinat, de fapt, transportarea celor trei pacienţi aflaţi în stare gravă la Bucureşti.

Coasem fără ochelari

Octavian Cirimpei ne povesteşte că Centrul de Combustie a beneficiat de reparaţie generală în anul 2007. Atunci, instituţia a primit o donaţie de aparate medicale uzate din partea armatei americane, în timp ce Ministerul Sănătăţii nu a procurat niciun dispozitiv medical. „Avem o dotare insuficientă. Din anul 2007, Ministerul Sănătăţii ne-a procurat numai instrumentele strict necesare, dar aparataj - zero. Astăzi, instrumentele existente la noi sunt suprasolicitate şi uzate atât moral şi fizic, cât şi chimic, însă noi facem faţă. Toate dispozitivele le reparăm sau adăugăm nişte moldovenisme ca ele să lucreze”, afirmă medicul.

arsura Piata Centrala foto doina grecu

Octavian Cirimpei discută cu rudele victimelor transportate la Bucureşti. FOTO Adevărul

Utilaje vechi, rezultate bune

Chiar dacă aparatele medicale sunt vechi, medicii spun că s-au adaptat şi există o rată mare de supraveţuire a pacienţilor în urma arsurilor suferite. „Noi suntem acum în epoca de piatră la capitolul dotării tehnice. Chiar şi aşa, 95% din pacienţii internaţi din cauza arsurilor supraveţuiesc. Totuşi, dacă apar cazuri de ordin major, bolnavul trebuie indus într-o comă medicamentoasă şi pentru el trebuie să respire maşina. Însă maşinile noastre sunt vechi şi nu pot fi reglate pentru fiecare bolnav. Dar de la noi se cer rezultate conform standartelor europene”, subliniază şeful Centrului de Combustie.

Protocoalele europene nu pot fi aplicate

Tot el ne-a spus că medicii cunosc protocoalele europene de tratare a bolnavilor arşi, însă ele nu pot fi aplicate. „Nu putem aplica aceste documente din cauza că şcolarizarea este proastă, medicii fac şi contabilitate şi multe ale chestii pe lângă medicină, suntem dotaţi cu medicamente generice, nu cu medicamente de ultima oră. Uneori, când ni se face o donaţie, noi căutăm denumirea medicamentului pe internet şi ne mirăm că există aşa ceva. Noi nici nu ştim cum să aplicăm materialele de pansament ultramoderne. Investiţii nu au fost făcute, dar rezultate se cer. Noi ajungem să presăm rudele să facă donaţie de sânge, cu toate că acesta nu este lucrul doctorului”, ne descrie modul de activitate al doctorilor moldoveni Octavian Cirimpei.

Nu există aparat care să depisteze gradul de intoxicaţie

Centrul de Combustie este unicul de acest fel în Republica Moldova, pe lângă secţia de leziuni termice pentru copii de la Spitalul „Emilian Coţaga”. Nici una dintre aceste două instituţii nu sunt dotate cu laborator care să depisteze substanţele toxice din sânge. „Când ne vine o persoană intoxicată, noi nu putem afla care este gradul de intoxicaţie a organismului. Noi nu ştim care este nivelul de monoxid de carbon în sânge. Mai mult, ca să pui un diagnostic cu dovezi privind arsurile căilor respiratorii trebuie să faci o laringoscopie care îţi permite să fotografiezi leziunile ce există. Noi nu avem asemenea aparat. Noi ne uităm empiric - dacă are arsuri la faţă şi e cauzată de flacără şi aburi şi dacă a fost expus să inspire mai mult de două-trei ori, aprope e garantat că are leziuni. Noi doar presupunem, dar nu putem să demonstrăm, chiar dacă suntem pe calea cea dreaptă”, constată cu regret Cirimpei.

arsura Piata Centrala foto doina grecu

Centrul de Combustie din Chişinău. FOTO Adevărul

Nu avem...

Medicul ne-a enumerat dispozitivele elementare care lipsesc din instituţie. „Fiecare salon de terapie intensivă trebuie să aibă aparat de respiraţie dirijată, aparat de anestezie, infuzomat, care dozeză medicamentul pe secundă. Bolnavul ars nu poate să stea pe pat medical simplu, el trebuie să stea pe pat fluidizant. În Republica Moldova este un singur pat de acest gen donat de armata NATO, care se află la noi şi este exploatat non-stop de cinci-şase ani. Suntem în epoca de piatră şi cu materialul de pansament. Noi folosim tifonul, dar în lume demult sunt pansamentele gata prefabricate îmbibate cu gel, care captează energia termică şi linişteşte plaga imediat. Fiecare maşină de urgenţă ar trebui să aibă aceste pansamente, fiindcă dacă eşti corect tratat din start, arsura nu se adânceşte”, atenţionează Octavian Cirimpei.

De asemenea, în Centrul de arsuri de la Chişinău nu există nici purificator de aer, nici refractor infraroşu. „Ca să încălzim bolnavii avem nevoie de refractor infraroşu. Însă noi suntem nevoiţi să folosim lămpi cu care se încălzesc purceii la ferme. Totodată, în Centru trebuie să avem opt maşini de anestezie, opt maşini de ventilaţie, perforatoare de piele, aparat de anestezie, brancarde pentru spălarea bolnavilor arşi. Noi nu avem aparat Röntgen digital şi utilizăm unul vechi de pe vremea lui Leonid Ilici Brejnev”, subliniază medicul.

Autorităţile promit multe, dar nu investesc nimic

Octavian Cirimpei ne-a mai spus că autorităţile centrale le-au promis multe, însă este nevoie de milioane de lei pentru a avea echipamentul minim de dotare. Tot el zice că a atras atenţia Ministerului Sănătăţii după incidentul din Clubul Colectiv de la Bucureşti că ţara noastră nu are suficientă dotare tehnică dacă s-ar întâmpla aşa ceva şi aici. „Însă ministerul e cu mâinile legate, pentru că bani pentru aşa ceva nu sunt, nici guvern nu este. Dacă cei de sus nu ar avea interes personal, dar ar avea interes naţional, atunci totul în ţara asta s-ar rezolva”, constată Cirimpei, adăugând că este sceptic în privinţa îmbunătăţirii situaţiei după tragedia din Piaţa Centrală din Capitală.

arsura Piata Centrala foto doina grecu

Victimele exploziei din Piaţa Centrală. FOTO Adevărul

Pentru ministrul Sănătăţii situaţia este perfectă

În contrast cu cele relatate de directorul Centrului de Combustie, într-un interviu oferit postului de radio Europa Liberă imediat după deflagraţia din Piaţa Centrală, Ruxanda Glavan, ministrul Sănătăţii, nega cu vehemenţă faptul că medicii din ţară nu ar face faţă şi menţiona că „avem o echipă extrem de bine pregătită de specialişti în traumatologie, în combustiologie”. Oficialul mai remarca, totodată, că în cazul unei situaţii excepţionale, doctorii ar face faţă unui număr de până la 75 de victime.

Totuşi, Octavian Cirimpei ne-a spus că la Centrul de Combustie există şapte doctori şi zece asistente medicale, numărul acestora din urmă fiind insuficient. „Cu numărul actual de medici ne descurcăm, dar avem o carenţă mare de asistente medicale. Ar trebui să avem măcar 20 de asistente medicale. La un spital din Franţa sunt trei asistente care îngrijesc de un singur pacient, iar la noi este o singură asistentă care îngrijeşte de trei pacienţi”, mai spune medicul.

piata centrala foto adevarul

În Centrul de Combustie din Capitală activează şapte medici. FOTO Adevărul

Starea actuală a victimelor exploziei din Piaţa Centrală

Starea celor zece victime ale incendiului din Piaţa Centrală care sunt internate la Centrul de Combustie din Chişinău s-a îmbunătăţit, chiar dacă două dintre ele se află la terapie intensivă. Majoritatea victimelor au fost supuse unor intervenţii chirurgicale la membre, însă, din fericire, niciuna nu necesită intervenţii ale feţei. Totuşi, medicul spune că toţi internaţii vor rămâne cu sechele pe faţă. Stare de delir a pacientului transferat luni, 11 ianaurie, la terapie intensivă s-a ameliorat şi se află sub influenţa medicamentelor. Tuturor pacienţilor le sunt administrate medicamente bronholitice şi le este interzis să fumeze.

De asemenea, două din cele trei paciente transportate la Bucureşti au avut parte de operaţii, care au decurs cu succes. Cea de-a treia persoană continuă să se afle în stare critică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite