O femeie bătută în Piaţa Centrală din Chişinău şi-a găsit dreptatea la CEDO

O
femeie bătută în Piaţa Centrală din Chişinău şi-a găsit dreptatea la CEDO

Reclamanta a fost agresată la Piaţa Centrală FOTO: wikipedia

Guvernul Republicii Moldova a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să-i achite 8.000 de euro cu titlu de prejudicii morale unei femei care a fost bătută de o vânzătoare în Piaţa Centrală din Chişinău, pentru că instanţele naţionale nu i-au făcut dreptate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Incidentul a avut loc în octombrie 2000. La venirea poliţiştilor, bătăuşa a refuzat să-i refuze, i-a insultat şi i-a lovit cu pumnii. Victima a fost spitalizată cu diagnosticul „comoţie cerebrală, contuzie a ţesuturilor moi ale capului“.

Prima instanţă i-a aplicat agresoarei o amendă de 270 de lei (echivalentul a 24 de euro), însă procesele care au urmat au durat până în 2005, dosarul fiind într-un final clasat pe motiv că a expirat termenul de prescripţie.

Curtea de la Strasbourg a constatat că acest caz era unul simplu şi că existau dovezi clare şi convingătoare, însă autorităţile naţionale au avut nevoie de mai mult de 5 ani pentru a-l investiga. CEDO a dictat despăgubiri de 8.000 de euro. Un judecător a formulat o opinie disidentă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările