O mare parte din moldovenii care muncesc legal peste hotare riscă să rămână fără pensie

O mare parte din moldovenii care muncesc legal peste hotare riscă să rămână fără pensie

Cei mai mulţi gasterbaiteri moldoveni lucrează la şantierele de construcţii din Rusia

Republica Moldova nu are încă încheiate acorduri de asistenţă socială cu state ca Italia, Spania şi Grecia, unde muncesc o parte importantă dintre moldovenii plecaţi peste hotare. În consecinţă ei riscă să rămână fără pensie atunci când vor ajunge la vârsta de pensionare, anunţă Info-Prim Neo.

Ştiri pe aceeaşi temă

Moldovenii plecaţi la muncă mai multe state UE riscă să rămână fără pensie atunci când vor ajunge la vârsta de pensionare, dacă până să plece din Moldova nu sau atins stagiul de cotizare stabilit de legislaţia naţională. Este valabil şi pentru persoanele care muncesc legal peste hotare.

„Pentru a beneficia de pensie cetăţenii trebuie să contribuie cel puţin 15 ani la fondul de pensii din Republica Moldova”, a declarat pentru Info-Prim Neo Laura Grecu, şefa Direcţiei politici de asigurări sociale, din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Acordurile de asistenţă socială pe care Moldova le are încheiate cu un şir de state, în acest moment 8 la număr, garantează moldovenilor care muncesc legal peste hotare dreptul la pensie în ambele ţări. În cazul în care o persoană munceşte peste hotare, dar are domiciliul în Republica Moldova, la vârsta de pensionare trebuie să depună o cerere la Casa Naţională de Asigurări Sociale. Cererea este expediată şi în statul în care a muncit persoana. „Organele competente din Moldova calculează pensia pentru perioada în care cetăţeanul a achitat taxa de stat în fondul de pensii din în ţară, iar pentru cealaltă perioadă calculează organele competente din statul în care a muncit persoana”, a mai spus Laura Grecu.

Şefa Direcţiei politici de asigurări sociale a subliniat că nu există o deschidere din partea unor state ca Italia, Spania şi Grecia, care nu vor să-şi asume cheltuieli suplimentare de transferare a pensiilor în Moldova, în cazul în care moldovenii decid să se întoarcă acasă la vârsta de pensionare. În acest moment Ministerul Muncii este în proces de negociere cu Polonia, Lituania, Ungaria, însă nu se poate spune termenul concret când astfel de acorduri vor fi încheiate, pentru că procedura de ratificare este anevoioasă.

În Moldova vârsta de pensionare pentru bărbaţi este de 62 de ani. Stagiul de cotizare necesar obţinerii dreptului la pensie este de 31 de ani, dar va creşte anual cu 6 luni, până la 35 de ani. Vârsta de pensionare la femei este de 57 de ani. Pentru calcularea pensiei integrale în cazul femeilor este necesară confirmarea unui stagiu de cotizare de 30 de ani. Pentru o pensie parţială, atât bărbaţii, cât şi femeile au nevoie de un stagiu de cotizare de nu mai puţin de 15 ani. Dacă o parte din stagiul de cotizare este obţinut prin muncă legală peste hotare, atunci valoarea pensiei se calculează în dependenţă de contribuţiile aduse la fondul de pensii în fiecare stat în parte.

Potrivit informaţiilor oferite de Casa Naţională de Asigurări Sociale, în baza acordurilor semnate 52 de moldoveni primesc pensie din Bulgaria, iar 18 din România. Totodată, în acest moment sunt 30 de solicitări în proces de examinare pentru a primi pensie din Estonia, Cehia şi Portugalia. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: