Numărul deceselor din R.Moldova cauzate de gripă a ajuns la 12

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Douăsprezece persoane, printre care şi un copil, au murit în urma complicaţiilor date de gripă, în perioada 1 octombrie – 31 ianuarie. Autorităţile spun că niciuna dintre victime nu era vaccinată contra virusului gripal, deşi toate făceau parte din categoria cu risc sporit de îmbolnăvire, transmite IPN.

Directorul interimar al Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a spus vineri, 1 februarie, la o conferinţă de presă, că situaţia epidemiologică prin gripă este de intensitate medie, cu trend în creştere. Gripa a ajuns în peste 20 de raioane, cu concentraţie în municipiile Chişinău şi Bălţi. Dar situaţia nu este mai complicată faţă de sezonul rece trecut sau anii precedenţi.

Potrivit lui Nicolae Furtună, în Republica Moldova sunt distinse două grupuri de risc, care beneficiază gratuit de vaccin antigripal: grupul cu risc profesional şi grupul celor care suferă concomitent de mai multe boli şi a căror stare de sănătate se agravează pe fondul infecţiilor gripale. Astăzi nici o ţară nu este aptă să cumpere vaccin antigripal pentru toată populaţia ţării.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Aliona Serbulenco, a menţionat că pragul epidemic a fost depăşit în ultima săptămână a lunii ianuarie. Tulpina dominantă este virusul AH1N1. Republica Moldova este la hotar cu România şi Ucraina, acolo unde de mai mult timp a fost declarată epidemie de gripă. De la 1 octombrie şi până la 28 ianuarie, au fost înregistrate aproape 141 de mii de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii.

În scopul fortificării asistenţei medicale spitaliceşti, toate instituţiile au fost asigurate cu medicamente, inclusiv antivirale pentru tratarea bolnavilor de gripă. Pentru monitorizarea circulaţiei virusurilor gripali şi non-gripali, Agenţia Naţională de Sănătate Publică este aprovizionată cu echipament modern, reactive şi consumabile pentru efectuarea investigaţiilor de laborator.

Solicitată să comenteze cazul de deces al tinerei de 34 de ani, persoane din anturajul căreia spun că acesteia i s-a administrat tratament antiviral abia în a patra zi de la internare, Aliona Serbulenco a spus că a fost iniţiată o anchetă, iar până la finalizarea ei detalii nu pot fi oferite. Tânără a murit pe 19 ianuarie, la două zile după ce i s-a făcut cezariană. Copilul femeii este sub supraveghere medicală.

De la începutul sezonului de vaccinare, contra gripei au fost imunizate 160 de mii de persoane, preponderent femei gravide şi copiii de la vârsta de şase luni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite