Nu mai puţin de 12% din drumurile Moldovei sunt în stare foarte rea

Nu mai puţin de 12% din drumurile Moldovei sunt în stare foarte rea

FOTO Arhivă

12% din drumurile din Republica Moldova sunt în stare foarte rea. Autorităţile gestionează, în prezent, contracte de reabilitare a infrastructurii rutiere în valoare totală de circa 200 de milioane de euro. Lungimea totală a drumurilor publice, la 1 ianuarie curent, era de 10.684 km. Situaţia a fost prezentată în cadrul unor audieri în Comisia economie, buget şi finanţe a Parlamentului, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Secretarul de stat în domeniul construcţiilor şi infrastructurii drumurilor, Anatol Usatîi, a menţionat că anul trecut în reparaţia şi construcţia drumurilor din Fondul Rutier s-au investit peste un milion de lei. Au fost instalate peste 900 de indicatoare rutiere, au fost reparate capital peste 55 km de drumuri publice şi construite şase poduri noi.

Lucrările de reabilitare a drumului naţional R1 Chişinău – Ungheni – Sculeni vor fi finalizate estimativ în a doua jumătate a anului curent. Iar drumul naţional R16 Bălţi – Făleşti – Sculeni, finanţat din credite acordate de BERD, este reabilitat în proporţie de 25%.

Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, deputatul Ştefan Creangă, a spus că oamenii aşteaptă drumuri bune din banii pe care-i plătesc prin taxe, iar instituţiile de profil trebuie să asigure acest lucru.

Potrivit directorului general al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, şapte acorduri de reabilitare a drumurilor au fost reziliate din cauza nerespectării clauzelor contractuale, iar agenţii economici vizaţi au fost penalizaţi. Pentru aceste lucrări vor fi organizate licitaţii noi.

Comisia de profil urmează, în urma audierilor, să vină cu propuneri la adresa Guvernului pentru a îmbunătăţi situaţia în domeniu.
 
citeste totul despre: