Noul ministru al Muncii promite să majoreze salariul minim pe economie cu 800 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) promite că salariul minim în Republica Moldova va creşte cu 800 de lei. Ministrul Stela Grigoraş a prezentat priorităţile instituţiei pentru următoarele 100 de zile.

În prezent, salariul minim pe economie în Republica Moldova constituie 1.000 de lei, iar salariu mediu pe ţară - 4.613 lei. Ministerul îşi propune ca în acest an salariul minim să constituie 40% din salariul mediu, adică va creşte cu aproape 845 de lei.

Noua conducere a MMPSF vrea să ridice şi pragul de pensionare cu 5 ani. „Aceasta este tendinţa ţărilor vecine. Vârsta de penisonare nu va fi majorată a doua zi după intrarea în vigoare a legii”, a precizat viceministrul Laura Grecu. Oficialii mai vor ca pensia să fie calculată după aceeaşi formulă pentru toţi, însă au spus că este nevoie de susţinerea internaţională şi a societăţii civile.

Laura Grecu a vorbit şi despre elaborarea unui proiect privind indexarea pensiilor. „Suntem la etapa elaborării proiectului de lege. Coeficientul de indexare al pensiilor ar putea fi 10%, însă nu este indicatorul definitiv. Urmează să fie calculată cu exactitate această cifră. Banii pentru indexare sunt planificaţi în proiectul de lege al bugetului de asigurări sociale”, a menţionat viceministrul.

Precizăm că, potrivit proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2016, în acest an pensia judecătorilor moldoveni va creşte de trei ori mai rapid decât cea a pensionarilor obişnuiţi. Mold-street.md precizează într-un articol că estimările Ministerului Muncii arată că pensia medie pentru limita de vârstă, de care vor beneficia 524.567 de persoane, va ajunge la 1.284,5 lei, cu peste 103 de lei mai mare decât este în prezent - 1.181,4 lei. În schimb, pensia judecătorilor va fi mai mare cu aproape 440 de lei şi va constitui 6.618,88 de lei, iar foştii membri ai guvernului vor primi 5.868 de lei, cu 502 de lei mai mult.

Codul muncii ar putea fi modificat

Conducerea MMPSF mai doreşte să perfecţioneze Codul muncii (modificat în Parlament în noiembrie 2015), astfel încât să asigure protecţia persoanelor migrante aflate în cautarea unui nou loc de munca, dar şi să îmbunătăţească procedura de angajare a cetăţenilor Republicii Moldova peste hotarele ţării. Totodată, oficialii au promis că vor dezvolta o stategie nouă de ocupare a forţei de muncă pentru următorii 5 ani, care ar urma să creeze noi locuri de muncă, în special la sate şi să combată lucrul la negru. În special, ministerul a dat asigurări că vor fi instituite zece puncte de informare pentru cetăţenii reîntorşi de peste hotare.

Conducere nouă, promisiuni similare

Şi Valentina Buliga, fostul ministru al MMPSF, promitea la începutul anului 2014 că va reforma sistemul de pensionare şi va îmbunătăţi mecanismele de acordare a ajutorului social. De asemenea, ea dădea asigurări că autorităţile vor susţine cât mai multe familii vulnerabile şi le va oferi servicii sociale de calitate. Tot de atunci continuă lupta cu salariile în plic şi munca la negru, problema nefiind încă soluţionată. „Vom lucra la perfecţionarea cadrului legal în domeniul acordării acestor prestaţii prin sporirea acoperirii păturilor defavorizate, cu programul de ajutor social, creşterea eficienţei administrative, guvernării şi transparenţei sistemului de asistenţă socială”, declara Buliga în anul 2014.

În lista priorităţilor ministerului Muncii de atunci se mai regăsea reorganizarea sistemului rezidenţial de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi, revizuirea condiţiile de cazare, întreţinere şi posibilităţile de integrare a copiilor în familii sau servicii de tip familial.

Salariul minim pe economie la începutul anului 2014 constituia 800 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite