Noua lege a deşeurilor, fără sancţiuni pentru cei care vor genera gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A fost propusă o nouă lege privind gestionarea deşeurilor. FOTO Arhivă Adevărul
A fost propusă o nouă lege privind gestionarea deşeurilor. FOTO Arhivă Adevărul

Cei care produc deşeuri în urma propriilor activităţi vor fi obligaţi să şi le gestioneze. Astfel, statul nu va mai fi principalul responsabil de reglementarea resturilor industriale sau instituţionale. Guvernul a aprobat proiectul Legii privind deşeurile la şedinţa din 28 octombrie.

Ecologiştii din Republica Moldova cred că viitoarea lege ar trebui să prevadă şi sancţiuni pentru toţi producătorii de deşeuri.

În prezent, în Republica Moldova este în vigoare legea din anul 1997 privind deşeurile de producţie şi menagerie, dar aceasta nu corespunde normelor europene. 

Legea veche, legea nouă

Proiectul de lege avizat în ultima şedinţă a Guvernului Streleţ „este o paradigmă nouă, o modalitate nouă de gestionare a deşeurilor. Dacă legea veche punea responsabilitatea pe stat pentru deşeuri, acest proiect de lege stabileşte aşa-numita responsabilitate extinsă a producătorului, care îl obligă pe producător să-şi urmărească deşeurile sale şi să vadă trasabilitatea acestora. Anume în jurul acestui principiu este construită toată ideea acestei legi. Legea din 1997 şi cea din acest proiect sunt absolut diferite, cu o topică şi o logică absolut diferită”, explică ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Deşeurile periculoase, gestionate separat

Proiectul de lege presupune şi crearea Centrului de gestionare a deşeurilor periculoase. Costul creării acestui Centru este de 1.830.500 de dolari şi a fost stabilit de Programul naţional privind managementul durabil al substanţelor chimice în Republica Moldova. În prezent, toate întreprinderile, organizaţiile, instituţiile şi populaţia achită serviciile de salubrizare doar pentru evacuarea deşeurilor menajere solide şi a deşeurilor industriale nepericuloase. Totuşi, conform anuarului statistic, pe piaţa internă a Republicii Moldova există circa 780 de producători care generează deşeuri periculoase.

Drumul pe care l-a făcut Legea deşeurilor

Proiectul de lege privind deşeurile a fost elaborat în anul 2014 de fostul ministru al Mediului, Valentina Ţapiş. Documentul a fost reavizat anterior de două ori în Guvern. „Proiectul a suferit la fiecare etapă anumite modificări. Prima dată el a ajuns în Guvern în anul 2014. A fost aprobat şi s-a întors înapoi, pentru că s-a dizolvat Parlamentul. După aceasta, legea a fost aprobată, din nou, de Guvernul Gaburici, după care iar s-a întors la autor. La fiecare etapă, toate ministerele şi-au făcut avizele lor care au îmbunătăţit legea. Proiectul de lege actual are aceeaşi logică ca şi proiectul de lege din 2014, dar există nişte modificări calitative”, a precizat Valeriu Munteanu. Proiectul urmează să fie examinat în Parlament. „Mai complicat va fi ca această lege să ajungă la Parlament, dar sper foarte mult că până la încheierea acestei sesiuni parlamentare, în situaţia în care avem linişte politică, să reuşim să aprobăm şi această lege”, spune Munteanu.

Ecologiştii, despre proiectul de lege

Documentul este unul foarte important, însă el ar trebui să includă şi sancţiuni dure pentru producătorii de deşeuri, consideră Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste din Republica Moldova (MEM). „Faptul că această lege întârzie şi este de atâta timp purtată de la un minister la altul, ne redă chipul real al Moldovei, adică ceea ce vedem noi pe stânga şi dreapta drumului. Noi am fost şi rămânem adepţii că, pe lângă partea asta educativă, toţi care contribuie la poluare să fie foarte aspru pedepsiţi, adică cei care fac aceste deşeuri şi le aruncă unde le cade. Eu cred că trebuie să fie incluse şi sancţiuni foarte dure şi pentru producători, şi pentru cetăţenii de rând”, ne-a spus Reniţă. Tot el a menţionat că, „dacă legea aceasta se apropie de directivele Uniunii Europene această lege o să dea şi rezultate bune”. 

Preşedintele MEM a adăugat că legea ar trebui să aibă şi prevederi de încurajare pentru cei care aduc tehnologii nonpoluante în Republica Moldova.

Legea privind deşeurile face parte din Strategia de gestionare a deşeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027.

În municipiile Chişinău şi Bălţi, se acumulează anual 400-420 de kg de deşeuri pe cap de locuitor, adică o persoană produce zilnic 1,15 kg. În centrele raionale, acest indice variază de la 0,25 la 0,9 kg/zi, deoarece doar o parte din deşeuri sunt evacuate la depozite prin intermediul serviciilor specializate de salubrizare. Pe parcursul anilor 2005-2013, cantitatea de deşeuri municipale generate s-a dublat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite