Notele la BAC, în premieră pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest an, absolvenţii vor putea să-şi vadă pe net testele de Bacalaureat verificate şi scanate. Special pentru asta, Ministerul Educaţiei a creat portalul www.bac.edu.md

Dacă în anii trecuţi elevii trebuiau să stea la coadă în curtea şcolii pentru a-şi afla notele de la BAC, acum o pot face printr-un click la calculator. Toate lucrările celor 28.000 de absolvenţi de liceu au fost verificate şi stocate pe serverul ministerului şi fiecare tânăr a primit o parolă cu care vor putea accesa pagina electronică pentru a-şi vedea rezultatele. Parola e formată din codul personal plus o combinaţie numerică individuală.

DOUĂ ZILE PENTRU CONTESTĂRI

Timp de două zile, tinerii vor putea să-şi vadă testul şi să conteste notele, dacă e cazul. Cei care nu au calculator acasă, pot veni la centrul de bacalaureat în care au susţinut proba, întrucât toate instituţiile vor fi dotate cu computere conectate la internet.

Unii absolvenţii par a fi încântaţi de noua opţiune. „Codul personalizat este destul de comod. Pot să cercetez testul şi să văd greşelile comise direct de acasă, fără a merge la şcoală“, spune Mihaela Railean, de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu“ din Capitală, pe care am contactat-o chiar în momentul în care-şi lua parola.

Iniţiativa e susţinută şi de Cristina Buhnă de la Liceul Teoretic „Gaudeamus“, care bănuieşte că aceasta e menită nu doar să le faciliteze elevilor accesul la rezultate: „Cred că au făcut asta şi pentru ca elevii să nu poată face corecţii atunci când primesc lucrarea după contestare. De obicei, absolventul venea la liceu să conteste nota, profesorii mai închideau ochii şi el corecta unele greşeli din test“. Cristina speră că site-ul va funcţiona fără probleme. „Dar chiar dacă vor fi, nu e nimic, noi ne-am obişnuit că suntem generaţia pe care se fac experimente: supravegheaţi de camere, scoşi din săli, acum şi cu aceste coduri“, glumeşte fata.

„SITE-UL S-AR PUTEA BLOCA“

Şi Cristina Paladi de la Liceul Teoretic „Minerva“ crede că introducerea codului ar putea provoca probleme tehnice: „Rămâne să vedem dacă nu va pica site-ul ministerului“. Unii tineri sunt mai categorici. „Mai bine mergeam la şcoală, îmi ţineam testul în mână şi imediat contestam dacă nu mă aranja ceva. Ce folos să-l văd online dacă tot trebuie să mă duc la liceu pentru a contesta rezultatul?“, se întreabă Antonia Cucerenco de la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga“.

COMODITATE ŞI TRANSPARENŢĂ

Şeful Agenţiei de Asigurare a Calităţii din cadrul Ministerului Educaţiei, Anatol Topală, crede însă că totul se va petrece fără incidente. „Suntem conştienţi că site-ul creat va avea foarte multe accesări în prima zi. Ne-am asigurat însă cu viteză mare de navigare pe internet şi cred că nu vor apărea probleme tehnice. Testele sunt stocate pe un server enorm, în cloud-ul guvernamental, şi sunt păstrate bine“, susţine Anatol Topală.

Oficialul spune că procedura a fost introdusă pentru comoditatea elevilor şi pentru transparenţă mai mare. „Absolvenţii îşi vor vedea testul acasă, îl vor arăta şi părinţilor, se vor putea consulta cu profesorii dacă să facă sau nu contestare“, menţionează Topală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite