Moldovenii sprijină ideea introducerii uniformelor în instituţiile de învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol, arhivă
FOTO simbol, arhivă

Peste 80 la sută din respondenţii unui sondaj de opinie au pledat pentru introducerea uniformelor în şcoli, motivând că acestea ar reduce diferenţele sociale dintre elevi şi ar contribui la menţinerea disciplinei în şcoli. Rezultatele cercetării au fost prezentate luni 14 mai, la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, transmite IPN.

„Ne bucură foarte mult rezultatele sondajului pentru că ne-am propus ca acest studiu sa fie transparent şi benevol”, a declarat ministra Monica Babuc. Chestionarul a fost propus atât pe suport de hârtie, cât şi în versiune electronică. În total, aproape 300 de mii de persoane au participat la procedura de consultare, dintre care 96% au completat chestionarul pe suport de hârtie.

Aproape 40% dintre respondenţi consideră că introducerea uniformelor şcolare este foarte importantă, iar 36,7% cred că este importantă. 

„78,4% respondenţi consideră uniforma şcolara ca un semn distinctiv al şcolii şi ar fi un avantaj pentru elevi deoarece ei se vor simţi egali şi vor deveni mai disciplinaţi, iar 16,8% consideră că uniformele şcolare ar depersonaliza elevii”, a menţionat Monica Babuc.

Potrivit ministrei, un calcul estimativ arată că preţul uniformelor nu ar depăşi suma de bani pe care părinţii o achită pentru procurarea hainelor pentru şcoală. Mai mult, pentru copiii din familiile social-vulnerabile ar urma să fie alocat ajutor financiar pentru procurarea uniformei.

„Am realizat un studiu, conform căruia avem 17.425 elevi care ar putea beneficia de 18 milioane 300 de lei pentru acoperirea cheltuielilor pentru uniforme. Nu cred că ar fi imposibil. Am identificat din bugetul de stat o sumă destinată sistemului de învăţământ, care nu a fost utilizată şi astfel putem înlocui această sumă pentru uniforme”, a mai adăugat Monica Babuc.

Pentru a introduce uniforma şcolară este necesar ca acest subiect să fie discutat în Parlament, Guvern, cu societatea civilă, specialişti în domeniul dreptului, dar şi autorităţile publice locale.

55% din respondenţii care au participat la sondaj sunt elevi cu vârsta cuprinsă între 7 şi 18 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite