Moldovenii cu pensie mai mare de 1.500 de lei după indexare vor continua să primească suplimentul

Moldovenii cu pensie mai
mare de 1.500 de lei după indexare vor continua să primească suplimentul

Cu o pensie medie de 54 de euro, bătrânii din Moldova sunt cei mai săraci din Europa

Peste 34.000 de pensionari vor fi repuşi în dreptul de a primi suplimentul la pensie, de care au fost lipsiţi în urma indexării recente a acesteia. Parlamentul a votat joi, 28 aprilie, un proiect de lege propus de Guvern în acest sens, transmite IPN.

Categoria respectivă de pensionari s-a pomenit după indexare cu pensie mai mare de 1500 de lei fiind în mod automat privată de dreptul de a primi suplimentul stabilit din 2014. În contextul acesta, după indexare, a ridicat o pensie mai mică decât până la indexare. Guvernul a considera că de acest lucru se face vinovată şefa Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Maria Borta, pe care a şi demis-o ieri, 27 aprilie. Legea prevede că pensionari îşi vor primi inclusiv suplimentul pentru luna aprilie.
 
Deputata comunistă, Oxana Domenti, a promovat un proiect de lege care prevede stabilirea unei pensii de bază, de 200 de lei, care să fie acordată tuturor pensionarilor, şi care să înlocuiască suplimentul. Deşi proiectul de lege a trecut de prima lectură şi urma să fie comasat cu proiectul Guvernului pentru lectura finală, executivul a avizat negativ un amendament din proiectul deputatei Domenti, iar acest lucru nu a permis examinarea concomitentă a documentelor.
 
În cadrul şedinţei Parlamentului, Valentina Stratan, deputată democrată şi vicepreşedinta Comisiei protecţie socială, a propus despărţirea celor două proiecte şi adoptarea doar a celui propus de Guvern, pentru a rezolva o problemă apărută pe moment.
 
Deputaţii comunişti au fost împotrivă şi în semn de protest au părăsit şedinţa plenară chiar înainte de vot. Cvorumul a fost suficient pentru adoptarea iniţiativei Guvernului.
 
Legea adoptată prevede cheltuieli bugetare de peste 18 milioane de lei pentru anul curent.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: