Moldovenii consumă de două ori mai puţină apă decât cantitatea zilnică recomandată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Un locuitor din Moldova bea doar 1,19 litri de apă potabilă pe parcursul unei zile, cu toate că este conştient de faptul că hidratarea insuficientă poate avea consecinţe negative asupra sănătăţii. Acestea sunt rezultatele studiului efectuat în iulie 2017 de compania Xplane Market Research Agency.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de locuitori ai oraşelor şi satelor din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 16-65 de ani. 

Potrivit studiului, 82% dintre respondenţi sunt conştienţi de faptul că pentru a fi sănătoşi este necesar să consume cel puţin 2 litri de apă pe zi. Majoritatea consideră că o cantitate insuficientă de apă poate duce la consecinţe negative asupra sănătăţii. 

Cu toate acestea, doar 33% dintre moldoveni cu vârsta de 16-65 de ani consideră că respectă acest principiu şi consumă cel puţin 2 litri de apă pe zi. În baza răspunsurilor la întrebările ce ţin de hidratarea zilnică, s-a constatat că 72% din populaţie crede că bea o cantitate suficientă de apă pe timp de caniculă. 

Astfel, conform studiului, un locuitor consumă în mediu cu 1 litru mai puţin decât doza recomandată. Totodată, s-a analizat dacă oamenii şi-au format obiceiul de a avea apă cu ei pe timp de caniculă. Circa 39% dintre respondenţi, susţin că iau cu ei întotdeauna sau aproape întotdeauna o sticlă cu apă atunci când pleacă de acasă. 39% nu iau niciodată sau foarte rar o sticlă cu apă. În ceea ce priveşte şoferii, 30% dintre ei nu au apă potabilă în vehicul. 

Fapt care este nerecomandabil în perioada caldă a anului şi la distanţe lungi. Aproximativ 81% dintre moldoveni consumă apă doar când apare senzaţia de sete, chiar şi pe timp de caniculă. Doar 19% obişnuiesc să bea apă în mod regulat, fără să mai aştepte să li se facă sete. În cadrul studiului, a fost analizat cât de des părinţii îşi îndeamnă copii să consume apă. 

Doar 25% dintre părinţii ce au copii de până la 14 ani, încearcă să le dea copiilor să bea apă în mod regulat, fără să mai aştepte senzaţia de sete. 75% dintre familiile din Moldova le dau copiilor să bea apă numai atunci când aceştia solicită. De asemenea, aproximativ 40% dintre familii nu le formează copiilor deprinderea de a avea o sticlă de apă cu ei la plimbare. 

Pe de altă parte, s-a demonstrat faptul că locuitorii satelor şi oamenii cu venituri sub medie consumă mai multă apă decât alte segmente ale populaţiei. Aparent, acest lucru în mare parte se datorează sortimentului divers de băuturi răcoritoare de care dispun persoanele care locuiesc în oraşe şi au un venit mai mare. 

Cu toate acestea, 7% dintre respondenţi au recunoscut că nu beau apă zilnic. Alte date statistice:  67% dintre cetăţenii Republicii Moldova sunt conştienţi de faptul că medicii recomandă consumul de 1-2 pahare de apă dimineata, dar numai jumătate dintre aceştia au menţionat că ţin cont de recomandări. 57% dintre respondenţi cu vârsta cuprinsă între 20-65 sunt conştienţi de faptul că este necesar să bea mai multă apă atunci când consumă alcool, dar numai 15% dintre ei consideră că respectă acest principiu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite