Moldoveanul Viorel Roşcovan a fost desemnat profesorul anului la Universitatea Erasmus din Rotterdam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorel Roşcovan (32 de ani) predă macroeconomia la Universitatea Erasmus din Olanda. Prelegerile lui sunt audiate de 600 de studenţi, care l-au desemnat profesorul anului 2013.

Cercetătorul şi profesorul Viorel Roşcovan s-a născut la Chişinău. A făcut Relaţii Economice Internaţionale la Colegiul Naţional de Comerţ, iar la sfârşitul anilor ’90 a învăţat la Academia de Studii Economice din Bucureşti. „Am făcut parte din primele valuri de studenţi basarabeni din România. Încă de pe atunci eram nemulţumit de sistemul nostru de învăţământ“, povesteşte economistul. Spune că nu a fost un tocilar, dar nici nu a pierdut timpul prin baruri. „Chiar în anul întâi, am participat la un concurs din cadrul facultăţii cu un studiu privind restructurarea întreprinderilor mici şi mijlocii în Europa de Sud-Est şi am obţinut premiul special. Am revenit la cercetare în anul patru, când am analizat proiectul «Dracula Park»“, îşi aminteşte specialistul.

În anul 2001, în România fusese lansată o subscripţie publică prin care erau colectaţi bani pentru dezvoltarea celui mai mare parc tematic din Estul Europei. 14.000 de români şi câteva firme importante au investit în „Dracula Park“, în total fiind adunate peste 10 milioane de lei. Student pe atunci, Viorel Roşcovan a cercetat dedesubturile acestei afaceri şi a estimat costurile acţiunilor. Concluzia lui a fost că oamenii n-ar trebui să se implice în acest proiect dubios. „Am efectuat studiul în 2002 şi mă bucur că ulterior acest proces a fost stopat. Mi-am dat seama atunci că pot schimba mersul lucrurilor prin cercetările mele, că studiile mele au impact social“, mărturiseşte el.

PREFERATUL STUDENŢILOR

După ce şi-a luat licenţa la Bucureşti, a întâlnit câţiva studenţi cehi care i-au propus să urmeze masteratul la Praga. A trecut printr-un concurs riguros şi după primul an era deja în topul celor cinci cei mai buni studenţi. Doctoratul a decis să şi-l facă în Finanţe la Tilburg, iar după încheierea studiilor s-a mutat la Rotterdam. „Din 2008, de când mi-am luat diploma de doctor, predau un curs pentru masteranzi şi doctoranzi şi altul de macroeconomie pentru studenţii din ciclul licenţă. Cei din urmă m-au desemnat profesorul anului“, spune cu mândrie Viorel.

image

După desemnarea titlului "Profesorul anului", Viorel a adus mai multe venituri departamentului său FOTO: Arhivă Personală

În competiţie au participat 30 de profesori de la Şcoala de Management din cadrul Universităţii Erasmus. Potrivit tradiţiei, în fiecare trimestru studenţii îşi aleg dascălul preferat, iar la sfârşit de an finaliştii luptă pentru titlul „profesorul anului“. „Am concurat cu doi colegi de origine germană, unul dintre ei fiind câştigător câţiva ani la rând. Nu mă aşteptam să câştig. Sunt conştient de complexitatea cursului meu, care este foarte tehnic şi teoretizat. De obicei, disciplinele de acest fel nu prea plac studenţilor, ei le consideră plictisitoare“, este modest premiantul.

„ÎNCERC SĂ LE FIU PRIETEN“

Crede că a câştigat încrederea discipolilor datorită modalităţii sale de predare. „Studenţii mei nu scriu niciodată conspecte. Eu le trimit în ajun slide-urile pe mail, dar ei oricum vin la prelegeri. Nu pentru că nu cunosc materia, ci pentru că vor să o discute, să o aplice. Nu le cer teme învăţate pe de rost, ci subiecte înţelese“, îşi divulgă reţeta succesului profesorul.

El spune că-şi doreşte relaţii amicale cu studenţii săi. „Totuşi, încerc să nu fiu prea familiar, o precauţie care mi-a rămas din Moldova. La basarabeni, un profesor trezeşte suspiciuni dacă are relaţii bune cu câţiva dintre studenţii săi. Toţi cred că aceştia sunt favorizaţi sau că profesorul ia mită. În Olanda, nu există astfel de prejudecăţi“, explică Viorel.

NU VREA SĂ REVINĂ ACASĂ

Titlul obţinut nu-i asigură vreun premiu bănesc, în schimb, aduce faimă şi finanţare suplimentară catedrei sale. „Departamentul în care activează învingătorul primeşte cea mai mare parte din banii colectaţi din contractele de studii. Deci, teoretic, ar trebui să primesc un adaos la salariu“, presupune profesorul.

Deşi câştigă destul de bine, consideră că ar merita mai mult. „Îmi pare rău că sunt nevoit să achit zeci de mii de euro impozite într-un stat străin“, regretă moldoveanul,  dar spune că nu s-ar întoarce acasă, mai ales din cauza incertitudinii politice. Vine în Moldova de două ori pe an, iar cu cât mai mult avansează în carieră, cu atât mai mult se îndepărtează de casă. Îl îngrijorează nu doar situaţia politică, dar şi cea economică. „Nu în zadar suntem, conform «The Economist», cea mai mizerabilă ţară din Europa. Cred ca nu este o noutate că problema Moldovei reprezintă instituţiile, iar perspectivele ţării depind de restructurarea acestora. Pâna acum, eforturile în această direcţie au fost mai mult superficiale“, evaluează cercetătorul. 

image

Profesorul de macroeconomie explorează Olanda pe bicicletă FOTO: Arhivă Personală

Coagulează diaspora

Viorel Roşcovan participă activ la organizarea activităţilor diasporei din Olanda. Împreună cu câţiva colegi, a creat şi un grup pe Facebook pentru a-i găsi pe moldovenii din ţara lalelelor. „Organizăm periodic întâlniri, la ultima au participat 30 de persoane. Mai activi sunt studenţii mei din Rotterdam, pentru care sunt şi dascăl, şi prieten. Acum avem vreo 15-20 de studenţi basarabeni. În ultimii 5-7 ani au absolvit universitatea peste 30 de tineri din Moldova“, susţine profesorul.

Studenţii mei nu scriu niciodată conspecte. Nu le cer teme învăţate pe de rost, ci subiecte înţelese.
Îmi pare rău că sunt nevoit să achit zeci de mii de euro impozite într-un stat străin. Viorel Roşcovan doctor în finanţe, professor
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite