Moldova şi Rusia vor negocia un acord de protecţie a migraţiei de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei propune pentru dezbateri publice proiectul hotărârii de Guvern cu privire la iniţierea negocierilor asupra Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţii Ruse privind colaborarea în domeniul migraţiei de muncă.

Potrivit proiectului, atunci când vor semna acordul părţile se vor obliga să coopereze în domeniul reglementării fluxurilor migraţionale şi creării condiţiilor de desfăşurare legală a activităţii de muncă de către lucrătorii migranţi, să efectueze schimbul de date statistice şi să recunoască documentele de studii obţinute de către lucrătorii migranţi, transmite IPN.

Potrivit proiectului de acord, lucrătorii migranţi vor avea dreptul de a obţine, gratuit, de la organele competente ale statului de domiciliu, informaţii privind condiţiile şi procedura de intrare, ieşire, şedere şi desfăşurare a activităţii de muncă pe teritoriul statului angajator, precum şi privind drepturile şi obligaţiile ce reies din legislaţia statului angajator.

Remunerarea muncii lucrătorilor migranţi nu va fi mai mică, iar condiţiile de muncă nu vor fi mai puţin favorabile decât cele stabilite pentru cetăţenii statului angajator, care deţin aceeaşi funcţie, au aceeaşi specialitate, calificare şi îndeplinesc o activitate analogică. Acordarea asistenţei medicale lucrătorilor migranţi se va efectua din contul angajatorului în conformitate cu legislaţia statului angajator. Membrii familiei lucrătorului migrant se vor putea afla pe teritoriul statului angajator pentru perioada permisului de şedere al lucrătorului migrant pe teritoriul statului angajator.

Proiectul de acord mai prevede că îndemnizaţia în cazul unui accident de muncă sau a unei boli profesionale se stabileşte şi se achită în conformitate cu legislaţia acelui stat în care s-a produs accidentul. În cazul în care lucrătorul migrant (asigurat), care a căpătat o boală profesională, a desfăşurat activitate de muncă pe teritoriile ambelor state, în condiţiile şi domeniile de activitate care puteau cauza apariţia bolii profesionale, indemnizaţia în caz de accident de muncă sau boală profesională se stabileşte şi se achită de către statul a cărui legislaţie era aplicabilă lucrătorului migrant (asigurat) în perioada ultimei sale activităţi de muncă în asemenea condiţii.

În cazul unui accident la locul de muncă, care a dus la vătămarea gravă a sănătăţii, sau la decesul lucrătorului migrant (asigurat), angajatorul îşi va asuma cheltuielile de transport la domiciliul permanent.

După finalizarea negocierilor, proiectul va fi supus procedurii de aprobare a semnării Acordului conform procedurilor legale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite