Moldova a înregistrat progrese la capitolul vaccinării copiilor, prevenirii anemiei şi problemelor de subnutriţie

Moldova a înregistrat progrese la capitolul vaccinării copiilor, prevenirii anemiei şi problemelor de subnutriţie

Jurnalista „Adevărul“, Anastasia Nani, împreună cu fiica ei pe coperta studiului FOTO: UNICEF

Doar 9% din gospodăriile din mediul rural au acces la sisteme de sanitaţie îmbunătăţite cu scurgere în sistem centralizat sau local de canalizare, faţă de 75% din mediul urban. Totodată, 86% din populaţia Republicii Moldova are acces la surse îmbunătăţite de apă potabilă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sunt rezultatele Studiului de Indicatori Multipli în Cuiburi, realizat de UNICEF în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, lansat astăzi la Chişinău.

Potrivit studiului, fiecare al cincilea copil are un părinte plecat peste hotare, iar disciplina violentă este aplicată în 75% din familii. Cu toate acestea la capitolul sănătăţii au fost înregistrate schimbări pozitive.

Ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi, a spus într-o conferinţă de presă că 21% din copiii din Moldova au anemie, comparativ cu 32%, în anul 2005. De asemenea, a scăzut de aproape două ori cazurile de anemie în rândul femeilor însărcinate, de la 40% în 2005, la 26% în 2012.

Totodată, nivelul de vaccinare a copiilor este destul de înalt şi constituie 89%. La capitolul nutriţie se atestă că 6% suferă de retard statural, adică sunt mai scunzi pentru vârsta lor din cauza lipsei cronice de substanţe nutritive, în 2005 de retard statural sufereau 8%. Chiar şi aşa există o discrepanţă semnificativă între copii în funcţie de mediul social. Astfel, copiii din familiile sărace suferă de patru ori mai mult de retard statural decât cei din familiile prospere.

Reprezentantul UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan, a spus că rezultatele studiului demonstrează că Republica Moldova a înregistrat progrese remarcabile în multe domenii, dar diferenţele persistă. „Sperăm că datele obţinute vor ajuta în continuare Guvernul şi UNICEF să-şi focuseze eforturile asupra celor mai vulnerabile familii cu copii pentru a elimina discrepanţele sociale“, a spus reprezentantul UNICEF în Moldova.

Studiul a fost realizat în 2012, în rândul populaţiei cu vârsta de 15-49 de ani, pe un eşantion naţional de aproape 12.000 de gospodării.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: