Moldova îmbătrâneşte: Către anul 2035 ponderea persoanelor de peste 60 de ani va constitui 25% din numărul societăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comparativ cu anul 2005, rata îmbătrânirii demografice a crescut de la 13,6% la 16,2%. Conform previziunilor ONU şi ale Centrului de Cercetări Demografice, în anul 2035 ponderea persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani poate constitui o pătrime din numărul total al populaţiei.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Laura Grecu a menţionat într-un interviu pentru IPN că în situaţia creată urmează să fie întreprinse măsuri imediate, uneori nepopulare, cum ar fi majorarea vârstei de pensionare pentru a putea asigura sustenabilitatea sistemului de pensionare pe termen scurt, mediu şi lung.

Grecu a spus că legea adoptată de Parlament în vederea reformării sistemului de penii prevede ajustarea graduală a vârstei de pensionare pentru bărbaţi şi pentru femei până la vârsta standard de pensionare de 63 ani. Comparativ cu situaţia actuală, vârsta de pensionare pentru bărbaţi se majorează cu 1 an (cu 4 luni anual până la 1 iulie 2019). Pentru femei se majorează cu 6 ani (cu 6 luni în fiecare an până la 1 iulie 2028). Majorarea vârstei de pensionare este dictată de speranţa de viaţă înregistrată în anul 2016 – 75,5 ani pentru femei şi 67,5 pentru bărbaţi.

„Majorarea vârstei de pensionare şi, respectiv, a stagiului de cotizare, va oferi cetăţenilor posibilitatea să rămână activi în câmpul muncii. Acest lucru înseamnă, în primul rând o pensie mai mare, dar şi o bătrâneţe activă”, a notat Laura Grecu.

În acelaşi timp, persoanele vor avea posibilitatea de a beneficia de pensie anticipată ce constituie un element inovativ în sistemul de pensionare care va permite persoanelor de a-şi realiza dreptul la pensie anticipat cu trei ani (60 ani bărbaţi/femei), cu condiţia realizării unui stagiu de cotizare de 34 de ani. În acest stagiu de cotizare nu se includ perioadele necontributive. Persoanele care vor continua să activeze după stabilirea pensiei, vor beneficia de o pensie recalculată o dată la doi ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite