Mitropolitul Bodoni este primul sfânt canonizat de Biserica Ortodoxă din Moldova

Mitropolitul Bodoni este primul sfânt canonizat de Biserica Ortodoxă din Moldova

Sute de creştini ortodocşi au participat la Tomosul de canonizare a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, care a avut loc astăzi, 3 septembrie, la Mănăstirea Căpriana. Slujba de canonizare s-a oficiat în timpul Sfintei Liturghii  de către un sobor de preoţi şi stareţi de mănăstiri, în frunte cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost primul conducător al Bisericii Ortodoxe din Basarabia, iar pe parcursul celor 9 ani cât a fost la cârma acesteia au fost construite 200 de biserici, primul seminar teologic, tipografii, dar şi clădirea actualei Mitropolii a Moldovei. Tot atunci a fost restaurată Mănăstirea Căpriana, acolo unde a şi fost înmormântat.
 
Viceministrul culturii, Gheorghe Postică, a declarat în cadrul unei intervenţii la postul public de televiziune Moldova 1 că evenimentul de astăzi este unul epocal. Canonizarea se produce la distanţe de sute de ani şi există popoare care nu au sfinţi din rândul conaţionalilor.
 
Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost o personalitate deosebită, care a contribuit la dezvoltarea culturii naţionale. Timp de 195 de ani, Mitropolitul s-a odihnit la Mănăstirea Căpriana. Rămăşiţele acestuia s-au aflat într-un cavou special până la 25 august anul curent, când au fost ridicate pentru a fi depuse spre închinare la mănăstire.
 
„Osemintele au fost conservate în vestimentaţia care s-a păstrat în mare parte integral. Sunt elemente de decoraţie cu fir aurit care s-au păstrat în stare foarte bună, iar în săptămâna care urmează acestea vor fi trimise la Iaşi pentru restaurare şi, peste vreun an şi jumătate, aceste obiecte vor fi readuse şi depuse la Muzeul de la Mănăstirea Căpriana”, a spus viceministrul culturii.
 
La Tomosul de canonizare a primului sfânt din Republica Moldova au participat 27 de ierarhi din Rusia, Ucraina, România, Uzbekistan.
 
citeste totul despre: