Mişcarea Ecologistă cere investigarea de urgenţă a tăierilor de pădure de la Întreprinderea Silvică Edineţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel puţin 100 de arbori seculari au fost tăiaţi ilegal, susţin ecologiştii FOTO: Adevărul
Cel puţin 100 de arbori seculari au fost tăiaţi ilegal, susţin ecologiştii FOTO: Adevărul

Mişcarea Ecologistă din Moldova, împreună cu alte organizaţii non-guvernamentale din domeniul ecologic, au lansat un apel către conducerea statului în legătură cu nelegiurile depistate ieri la Întreprinderea Silvică Edineţ.

Potrivit preşedintelui Mişcării Alecu Reniţă, în cadrul unei vizite pe teritoriul găspodăriei de la Edineţ, grupul a observat volume enorme de pădure tăiată ilegal, cel puţin 100 de stejari seculari. Mai mult, deşi vizita a fost organizată fără înştiinţarea autorităţilor, la 15 minute după ce au intrat în pădure, grupul a fost sunat de anumiţi deputaţi şi luaţi la întrebări despre scopul vizitei.

„Este o situaţie gravă pentru că se taie cei mai valoroşi arbori, iar această stare de lucruri nu mai poate fi continuată. Pădurile sunt un bun public, nu privat, iar statul are obligaţia să le asigure integritatea”, a declarat Alecu Reniţă în cadrul unei conferinţe de presă.

Totodată, preşedintele Mişcării Ecologiste a spus că a fost sesizat în repetate rânduri despre modul fraudulos de colectare a banilor de la pădurari, din contul tăierii pădurilor.

„Sunt scheme bine puse la punct. Fiecare dintre cele 25 de gospodării silvice din Republica Moldova, aflate în gestiunea Agenţiei Moldsilva, între 2001 şi 2009 aveau un plan de colectare a banilor pe care îi depuneau la centru. Cel puţin 25 de milioane de lei se adunau anual, ilicit, din contul tăierii pădurilor noastre”, a completat Reniţă.

Acesta consideră că în gestionarea fondului forestier s-au creat reţele de oameni care acţionează ilegal, de peste 15 ani.  „Ei au deja metode de a acoperi cu anumite substanţe butucii tăiaţi ca să arate de parcă ar fi fost tăiaţi zeci de ani în urmă şi nu recent”, a explicat Alexei Palanceanu, specialist silvic.

Mai mult, directorul gospodăriei de la Edineţ, aflat în post de doi ani, şi-a ridicat o casă „cât un palat”, a aranjat o mică grădină zoologică în preajmă şi un lac frumos, dar şi a construit un drum pietruit de şase kilometri spre casă.

Astfel, Mişcarea Ecologistă şi mai multe ONG-uri de mediu cer examinarea corespunderii directorului Întreprinderii Silvice Edineţ în acest post, crearea unui grup de experţi care să evalueze starea reală de lucruri în pădurile Moldovei, lansarea unui telefon verde confidenţial, dizolvarea gărzii forestiere de la Moldsilva ca element-cheie de colectare a banilor de la pădurari, în locul supravegherii funcţionării.


Iniţiatorii apelului s-au referit şi la anularea regulamentului de dare în arendă a pădurilor pentru 49 de ani, aprobat în perioada guvernului Tarlev, care ar fi fost elaborat contrar prevederilor Constituţiei şi favorizează privatizarea ilegală a terenurilor de pădure.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite