Ministrul Educaţiei îşi doreşte ca limba oficială a Republicii Moldova să devină şi limbă de comunicare între minorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei îşi propune să îmbunătăţească calitatea predării limbii române pentru minorităţile naţionale din Republica Moldova. Oficialul crede că acest lucru va face posibil ca limba română să devină şi principala limbă de comunicare în societate.

Pentru a-şi atinge scopul, Ministerul Educaţiei a elaborat un program care a început să fie implementat deja în opt licee din ţară. „Acest program este un document demult aşteptat, care a fost elaborat din obligativitatea statului de a se conforma mai multor documente naţionale. Cu părere de rău la noi limba română întotdeauna a fost un pretext de discuţii politice. Din acest considerent, cred că s-a scăpat din vizorul statului faptul că cunoaşterea limbii de stat este un element extrem de important pentru incluziunea socială. Acest program presupune mai multe acţiuni: elaborarea unei curricule specifice pentru predarea limbii române pentru minorităţi; îmbunătăţirea calităţii profesorilor care predau limba română pentru minorităţi, asta însemnând cursuri de instruire adăugătoare. Cadrele didactice sunt obligate să se perfecţioneze continuu. În prezent, în opt licee cu predare în limba rusă din ţară se studiază geografia şi istoria în limba română”, a subliniat Corina Fusu în cadrul şedinţei Guvernului de miercuri, 2 decembrie.

Deoarece în Republica Moldova limba de comunicare este limba rusă, acest program vine să o substituie cu limba română, a adăugat ministrul Educaţiei. „Republica Moldova face parte din ţările de excepţie în care limba de comunicare între miorităţile naţionale este diferită de limba oficială a statului. La noi limba rusă este limba de comunicare între minorităţi, lucru care trebuie îmbunătăţit, pentru că toate minorităţile etnice care doresc să se integreze trebuie să cunoască limba oficială a statului”, a precizat Fusu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite