Ministrul Sănătăţii: Guvernul a pregătit un pachet de servicii pentru foştii deportaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va oferi un pachet anual de servicii pentru menţinerea sănătăţii foştilor deportaţi, a anunţat ministrul Sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Svetlana Cebotari, în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la Canal 2, transmite IPN.

Ministrul spune că Guvernul a decis că persoanele deportate merită toată atenţia autorităţilor atât prin măsuri de protecţie socială, cât şi reabilitare a sănătăţii. „Condiţiile la care au fost supuse aceste persoane au fost inumane. Aceste condiţii nu puteau să nu-şi lase amprenta asupra stării de sănătate a oamenilor. În acest sens, Guvernul vine cu un pachet de servicii oferite anual acestor persoane pentru a-şi evalua, monitoriza starea de sănătate. În cazul în care se constată maladii cronice, se oferă şi servicii de tratament şi reabilitare”, a declarat Cebotari.

Istoricul Ion Varta susţine că primul val al deportărilor i-a vizat pe toţi cei care au făcut parte din formaţiunile politice în România regală, din perioada interbelică, care au deţinut funcţii de primari, secretari, cei care au fost etichetaţi ca mari latifundiari şi toţi transfugii din fosta Uniune Sovietică, care şi-au găsit refugiul în România după ce s-a încheiat războiul civil. Al doilea val-ţinta deportărilor au fost ţăranii care refuzau să se înregimenteze în aşa-zisele colhozuri. „Fiindcă nu putea un ţăran înţelept să accepte benevol să se dezică de toate bunurile lui şi trebuia să le transmită gospodăriei colective”, a spus Ion Varta.

Potrivit datelor Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici, numărul deportaţilor din Basarabia depăşeşte 94,7 mii de persoane. Dintre care, în Republica Moldova mai sunt în viaţă 7680 de foşti deportaţi, cu 450 mai puţini ca anul trecut. Sunt atestate trei valuri de deportări în masă: în iunie 1941, iulie 1949 şi aprilie 1951.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite