Ministerul Mediului contra „proprietarilor de păduri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Mediului a adus în atenţia publicului o poveste mai veche, legată de arendarea terenurilor din fondul naţional forestier, un subiect controversat în Republica Moldova. Este vorba despre o construcţie iniţiată de un cetăţean care a arendat un hectar din pădurea Durleşti. Ministerul Mediului condamnă acţiunile arendaşului susţinând că lucrările efectuate afectează mediul înconjurător. Persoana vizată dezminte orice fel de acuzaţie.

Povestea începe în anul 2009 atunci când Andrei Toacă încheie un contract cu Agenţia Moldsilva, prin care arendează un hectar de pădure în ocolul silvic Durleşti pe un termen de 30 de ani contra sumei anuale de 4.025 de lei, în scop recreativ. În cadrul unei conferinţe de presă, viceministrul Mediului Lazăr Chirică susţine că, de fapt, arendaşul a acaparat un teritoriu mult mai mare, iar construcţia demarată afectează grav mediul înconjurător întrucât au fost distruşi mai mulţi copaci şi arbuşti. 

Caldarâm ca în Piaţa Roşie

Lazăr Chirică spune că în contractul semnat între arendaş şi Moldsilva se stipulează clar că primul are dreptul să construiască pe teritoriul arendat doar obiecte uşor demontabile şi care nu aduc prejudicii mediului înconjurător. „Arendaşul a venit cu propunerea să construiască o cabană din lemn. Aceasta urma să fie construită într-un alt loc şi apoi doar amplasată pe teritoriul arendat. Dar cabana s-a dovedit a fi o construcţie enormă amplasată pe un fundament din beton. S-a construit şi o piscină care nu este uşor demontabilă”, susţine viceministrul.

Acesta mai precizează că drumul de acces către zona de agrement, care începe de la drumul naţional M1 şi continuă până în interiorul pădurii, reprezintă de fapt un drum pavat de 270 de metri. Acesta este înconjurat de ambele părţi de un gard de peste doi metri din beton şi înfăşurat în sârmă. „A fost construit un caldarâm care nu se găseşte nici în Piaţa Roşie. Pavajul nu este deloc uşor demontabil. Pentru construcţia acestuia au fost tăiaţi vreo 50 de copaci şi 200 de arbuşti. Toată litiera de sub caldarâm a fost scoasă”, menţionează viceministrul Mediului.

Amendă de peste 50.000 de lei

Pentru tăierea copacilor, Andrei Toacă a primit o amendă de peste 50.000 de lei din partea agenţiei Moldsilva, o amendă pe care arendaşul a plătit-o. Totodată, viceministrul Mediului susţine că anterior a fost sesizat pe marginea acestui caz şi Inspectoratul de Poliţie, iar ulterior - emisă hotărârea de sistare a lucrărilor de construcţie desfăşurate în pădurea de la Durleşti, hotărâre ce nu a fost respectată. 

Recent, viceministrul Lazăr Chirică, angajaţii de la Inspectoratul de Stat şi Inspectoratul în Construcţii, precum şi Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, au mers în Ocolul Silvic Durleşti pentru a examina gravitatea situaţiei. Aceştia spun că nu au fost lăsaţi să intre pe teritoriu.

„Am fost opriţi la poarta uriaşă. Ni s-a argumentat că nu este lumină şi că poarta nu poată fi deschisă”, afirmă Alecu Reniţă. Acesta crede că darea în arendă a fondului forestier naţional reprezintă, de fapt, o privatizare camuflată a pământurilor statului. „Este o privatizare camuflată a fondului forestier. Moldsilva poartă răspunderea acestor dări în arendă şi trebuie să supravegheze lucrările desfăşurate pe teritoriile arendate. Aproximativ 11.000 de hectare pot fi date în arendă în scopuri recreative şi cinegetice, asta după ce în 2007 a fost adoptată o lege în acest sens”, explică Alecu Reniţă. Viceministrul Mediului spune că a sesizat Procuratura şi aşteaptă o reacţie pe marginea acestui caz.

image

Zona de agrement construită de Andrei Toacă va fi dată în exploatare în anul 2016 FOTO Adevărul

Dezminţirile acuzatului

Contactat de Adevărul Moldova, Andrei Toacă dezminte acuzaţiile care i se aduc. „În primul rând, trebuie să spun că folosesc exact un hectar de pământ, sunt linii roşii care marchează teritoriul. Nu am depăşit niciun centimetru. La hectarul respectiv s-au făcut ani la rând un set de documente, începând cu ridicări topografice şi terminând cu schiţe de proiect şi avizări. În jur de 15 instituţii de stat şi-au dat avizul privind desfăşurarea construcţiei. Am în jur de 40 de documente eliberate de instituţii de stat, am primit autorizaţiile necesare până la începerea lucrărilor”, susţine Andrei Toacă.

El spune că ceea ce se construieşte pe teritoriul arendat de el nu sunt lucrări capitale. „E o construcţie uşor montabilă-demontabilă care stă pe piloni de beton. Nu poate sta altfel, aşa prevede proiectul avizat de altfel de către stat. Deasupra pilonilor stă o cabană din lemn, obiect demontabil în aproximativ o săptămână. Ce ţine de calea de acces, când s-a dat în arendă teritoriul, în 2008, s-au făcut schiţe de proiect care au fost avizate inclusiv de Moldsilva şi Ministerul Mediului”, susţine Andrei Toacă.

„Am plantat mai mulţi copaci decât am tăiat”

Andrei Toacă spune că a arendat hectarul de pământ pentru a construi o zonă de agrement, pe teritoriul căreia promite că se va afla şi o grădiniţă. „Este o zonă de agrement care va fi dată în exloatare până la sfârşitul lui 2016. Are şi o grădiniţă privată, vor fi în jur de 15 copii, am comandat şi mobilierul. Aceasta va fi preluată de specialişti din domeniu. Conform unui regulament adoptat în 2012, am dreptul să construiesc o piscină. Tot ce s-a făcut, s-a făcut conform legislaţiei”, susţine arendaşul.

El recunoaşte că nu a permis autorităţilor să intre pe terenul arendat. „Este adevărat. Nu pot să las pe cineva care nu s-a prezentat, nu mi-a arătat niciun act. Au fost şi alte controale şi a fost totul în regulă”, spune Toacă. Acesta recunoaşte şi faptul că au fost tăiaţi mai mulţi copaci, dar susţine că a plantat alţii în schimb. Solul a fost decopertat în baza biletului fizic, am tăiat câţiva arbuşti şi copaci. Atenţie, am plantat în primăvara anului 2015 peste 300 de copaci în loc”, susţine Andrei Toacă. Acesta crede că singura instituţie care „poate avea pretenţii” referitor la construcţiile desfăşurate este Moldsilva. 

Personaje controversate

Andrei Toacă şi fratele său, Victor, sunt cunoscuţi ca fiind mari arendaşi de păduri. Aceştia au fost protagoniştii unei investigaţii jurnalistice realizată în anul 2013 în cadrul Campaniei „Jurnaliştii pentru transparenţă în gestionarea fondurilor publice“ desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice. În articol se menţionează că tinerii, în aparenţă nişte oameni de afaceri obişnuiţi, au reuşit să arendeze zeci de hectare de pădure şi să-şi ridice vile la marginea Chişinăului. În realitate, aceştia ar fi doar un paravan pentru funcţionarii de rang înalt şi pentru deputaţii din Legislativ.

Contactaţi de noi, reprezentanţii agenţiei Moldsilva au declarat că monitorizarea construcţiilor nu ţine de atribuţiile lor şi că au aplicat deja o amendă arendaşului, iar mai multe nu pot face.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite