Ministerul Mediului prezintă schimbările din domeniul protecţiei mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Mediului a declanşat o serie de
măsuri destinate conservării sistemului ecologic din Republica Moldova. FOTO
Adevărul Moldova
Ministerul Mediului a declanşat o serie de măsuri destinate conservării sistemului ecologic din Republica Moldova. FOTO Adevărul Moldova

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a lansat raportul de 100 de zile al instituţiei pe care o conduce în care enumeră măsurile implementate în această perioadă. Ministrul se declară mulţumit de reformele puse în mişcare până acum şi afirmă că este nevoie de mai mult timp pentru a putea fi realizate schimbări de durată în ceea ce priveşte o protecţie eficientă a mediului în Republica Moldova.

În introducerea raportului de 100 de zile de activitate în cadrul Guvernului, Valeriu Munteanu afirmă că participarea Partidului Liberal la guvernarea actuală are ca scop implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi ieşirea din criza economică.

Referitor la activitatea propriu-zisă în cadrul ministerului Valeriu Munteanu susţine că: ”În primele 100 de zile în calitate de ministru al mediului, am diagnosticat sistemul (infect) existent în autoritatea centrală de mediu şi în instituţiile subordonate, am stabilit paşii prioritari care urmează a fi făcuţi, am detectat riscurile ascunse, am avut întâlniri productive cu sute de specialişti în domeniu (din minister, din organizaţiile de mediu, parteneri externi), şi cu suportul echipei ministeriale am atins mai multe obiective”.

Reforma pădurilor

Raportul Ministerului Mediului subliniază schimbările realizate în ceea ce priveşte problemele silvice ale Republicii Moldova. În acest sens pe primul loc este amintită transferarea Agenţiei „Moldsilva” în subordinea Ministerului Mediului. În susţinerea acestei măsuri se afirmă că în toate statele europene, pădurile se află sub auspiciile autorităţii centrale de mediu, fiind tratate ca un domeniu fundamental al mediului, nu unul economic. Raportul citat arată că a fost nevoie de susţinere politică pentru ca „Moldsilva” să fie scoasă din captivitatea imperativelor politice pentru a evita o catastrofă ecologică.

Altă măsură subliniată este interzicerea arendării pădurilor şi majorarea de cinci ori a preţului de arendă a fondului forestier. În acest sens se arată că ”Deşi transmiterea în arendă a acestor suprafeţe trebuia să asigure menţinerea, conservarea şi dezvoltarea fondului forestier, a faunei cinegetice, precum şi obţinerea profitului, se pare că doar ultimul obiectiv prezintă interes pentru unii agenţi economici”.

Limitarea vânătorii

Una din măsurile scoase în evidenţă în raportul amintit este interzicerea vânătorii la iepuri şi unele păsări migratoare, măsură fundamentată de declinul efectivului de animale sălbatice, în colaborare cu argumentele ştiinţifice prezentate de Academia de Ştiinţe a Moldovei. Toate acestea au impus adoptarea unei Hotărâri de Guvern de interzicere a vânătorii la iepurele de câmp şi unele păsări migratoare.

Pedepse mai mari pentru braconaj

Tot în acelaşi domeniu au fost înăsprite pedepsele pentru braconaj, fiind inclusă aici şi confiscarea armelor de vânătoare cu care este comisă această infracţiune. În acest sens, Ministerul Mediului a elaborat şi expediat spre aprobare un proiect de modificare şi completare a Codului Penal şi a Codului Contravenţional al Republicii Moldova. Amendamentele propuse la Codul Penal se axează revizuirea sancţiunilor sub forma amenzii şi închisorii, aplicate pentru vânatoarea neautorizată sau în perioada interzisă, locuri interzise, utilizînd unelte şi metode nepermise şi, cel mai important, introducerea unei pedepse complementare de privare a dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate, precum şi incriminarea persoanelor publice şi cu funcţie de răspundere care utilizează situaţia de serviciu în scopul participării la braconaj. Modificările propuse la Codul Contravenţional au drept scop majorarea amenzilor contravenţionale şi introducerea pedepsei complementare — privarea de dreptul special de deţinere şi portarmă.

Ministerul Mediului a elaborat şi expediat spre examinare Proiectul unei legi prin care extragerea şi comercializarea ilicită a nisipului, pietrişului şi prundişului din albiile minore ale râurilor Nistru şi Prut urmează a fi sancţionată penal.

Măsurile implementate de Ministerul Mediului

În domeniul silviculturii

1. Transferarea Agenţiei „Moldsilva” în subordinea Ministerului Mediului

2. Interzicerea arendării pădurilor şi majorarea de 5 ori a preţului de arendă a fondului

forestier

3. Împădurirea a 2500 ha de terenuri

În domeniul cinegetic

1. Interzicerea vânătorii la iepuri şi unele păsări migratoare

2. Înăsprirea pedepselor pentru braconaj, inclusiv confiscarea armelor de vânătoare

În domeniul pescuitului şi resurselor de apă

1. Interzicerea pescuitului industrial în fluviul Nistru şi râul Prut

2. Interzicerea extragerii şi comercializării nisipului din râuri

În domeniul instituţional

1. Excluderea influenţei necorespunzătoare asupra inspectorilor ecologici prin proscrierea

utilizării telefoanelor mobile în timpul controalelor

2. Instalarea camerelor video în birourile ministerului

3. Lichidarea funcţiilor de şofer în Inspecţiile Ecologice şi în Serviciul Piscicol

4. Demararea reformei instituţionale în sectorul de mediu

5. Crearea Agenţiei independente a Fondului Ecologic Naţional

6. Recomandarea angajaţilor ministerului, IES, SP şi Moldsilva să părăsească rândurile

vânătorilor

7. Restabilirea legalităţii în contractele încheiate de Fondul Ecologic Naţional

8. Renunţarea la vila de la Holercani

9. Restabilirea echităţii lingvistice în actele ministeriale

În domeniul investiţional

1. Dezvoltarea potenţialului peşterii „Emil Racoviţă”

2. Implementarea proiectelor finanţate de către România în sumă de 15 mln de euro

În domeniul substanţelor periculoase

1. Interzicerea importului şi utilizării azbestului în construcţie

2. Verificarea deşeurilor chimice de către inspectorii de mediu

3. Controlul importului de substanţe nocive

4. Restricţionarea circulaţiei substanţelor ce distrug stratul de ozon

5. Crearea infrastructurii de management a deşeurilor

În domeniul resurselor naturale

1. Stoparea extragerii ilicite a calcarului

2. Deblocarea procesului de creare a rezervaţiei Biosfera în lunca Prutului Inferior

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite