Ministerul Agriculturii susţine că discută cu instituţiile externe despre susţinerea financiară a fermierilor

Ministerul Agriculturii susţine că discută cu instituţiile externe despre susţinerea financiară a fermierilor

Ministerul Agriculturii duce tratative cu instituţiile internaţionale. FOTO Adevărul

Fermierii care şi-au manifestat nemulţumirile faţă de situaţia actuală din agricultură au primit un răspuns de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova (MAIA), la exact o săptămână de la ultimul lor protest.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reprezentanţii ministerului susţin că poartă discuţii cu Guvernul de la Chişinău, dar şi cu Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii, Guvernul României, Guvernul Poloniei şi Comisia Europeană, căutând o posibilitate de finanţare suplimentară la cele 610 milioane de lei rezervate pentru Fondul de subvenţionare în anul 2015, se arată într-un comunicat de presă.
 
Responsabilii din Agricultură susţin că au adresat Ministerului Finanţelor o solicitare pentru transferarea ultimei tranşe a Programului de Suport Bugetar ESRA(Dezvoltarea Economică a Zonelor Rurale) către Fondul de Subvenţionare, ceea ce ar majora suma curentă.

Fermierii cer şi micşorarea preţurilor la carburanţi. În acest context, Ministerul subliniază că au iniţiat discuţii atât cu producătorii agricoli, cât şi cu partenerii de dezvoltare, iar decizia va fi luată curând. Ministerul Economiei ar fi informat fermierii că achiziţionarea într-un regim mai simplu a motorinei destinate agriculturii poate crea nedreptate în raport cu alte activităţi economice.

Făcând referinţă la Creditul polonez, MAIA a propus o rată a dobânzii în mărime de 1,5%. Această cifră a fost fixată şi în proiectul iniţial al Hotărârii de Guvern, însă, la insistenţa Ministerului Finanţelor a fost stabilită mărimea de 2%, ceea ce reprezintă „cel mai mic procent la un credit acordat fermierilor din Republica Moldova vreodată”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: