Mihai Fusu, directorul Centrului de Artă „Coliseum“: „La Civic Fest vom demonstra că de fapt cultura e un instrument de dezvoltare durabilă”

Mihai Fusu, directorul Centrului de Artă „Coliseum“: „La Civic Fest vom demonstra că de fapt cultura e un instrument de dezvoltare durabilă”

Regizorul Mihai Fusu este unul dintre moderatorii ediţiei din acest an a Civic Fest

La cea de-a doua ediţie anuală a festivalului Civic Fest, Mihai Fusu va modera o sesiune de dezbateri despre cultură, împreună cu cinci dintre cei mai mari exponenţi ai culturii moldoveneşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Actor, regizor şi profesor de teatru. În ultimii 17 ani Mihai Fusu este şi promotor al culturii moldoveneşti, prin Centrul de Artă ”Coliseum” pe care l-a creat în 1997, imediat ce s-a întors în Chişinău, după un stagiu de management la Londra. ”Am vrut să formăm un ONG cultural, care să creeze noi forme de comunicare cu societatea. Eram pictori, regizori şi dramaturgi. Am început <Coliseumul> ca un buchet de arte. Am făcut şi pictură murală, carnavaluri teatrale, spectacole interactive cu expoziţii, dar realizările noastre cele mai puternice au fost spectacolele de teatru document. E vorba de relaţia noastră cu societatea şi de-asta putem spune că teatrul pe care-l facem e unul civic”, ne-a mărturisit Mihai Fusu, în biroul Coloseumului.

Teatru civic înseamnă piesa ”A şaptea cafenea”, pusă prima dată pe scenă, în Chişinău, în 2001 şi unde se vorbeşte despre efectele nefaste ale traficului de fiinţe umane. De-atunci a fost jucată de peste 200 de ori în toată Europa. Apoi a urmat ”Casa M”, spectacol în care sunt relatate conotaţiile dureroase implicate de violenţa domestică.

La cea de-a doua ediţie anuală a festivalului Civic Fest, Mihai Fusu va modera o sesiune de dezbateri despre cultură, împreună cu invitaţi pe măsură: directorul festivalului internaţional de film documentar ”Cronograf”, Virgil Mărgineanu, fondatoarea teatrului Spălătorie, Nicoleta Esinencu, creatorul Oberliht, Vladimir Us, artistul moldovean Pavel Brăila şi regizoarea Luminiţa Ţicu, devenită cunoscută în special prin piesele de teatru-document puse în scenă, în care abordează teme precum violenţa domestică şi sistemul penitenciar.

”Vrem să le demonstrăm participanţilor şi autorităţilor că de fapt cultura este un instrument de dezvoltare durabilă. Civic Fest e o conferinţă, o masă rotundă a oamenilor care concep cultura. Cel mai important dialog trebuie să apară între oamenii care fac artă şi cultură independentă şi sunt ancoraţi în problemele societăţii şi factorii de decizie din ţara noastră. Avem o generaţie nouă de artişti care vrea să se afirme, dar nu pe contul aplauzelor şi al câştigurilor financiare, ci pe contul ameliorării vieţii publice. Ar fi ideal dacă în urma Civic Fest aceşti artişti ar putea fi mai susţinuţi şi ar putea aplica la autorităţile centrale pentru diverse proiecte”, a mai spus directorul Centrului de Arte ”Coliseum”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările