Miercuri începe turul doi de admitere în şcolile profesionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Peste 3.000 de candidaţi sunt aşteptaţi la studii în şcolile profesionale din republică în turul doi de admitere. Meseriile care au rămas încă neacoperite sunt cele din domeniul agriculturii şi construcţiilor, în special în şcolile profesionale din raioane.

Tinerii sunt îndemnaţi să aplice, în perioada 16 şi 25 august, pentru o meserie care să le aducă satisfacţie şi şanse de angajare în câmpul muncii, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, locuri disponibile mai sunt pentru meserii solicitate pe piaţa muncii şi predate prin sistem dual, adică atunci când 30% se studiază la şcoală, iar 70% la întreprindere. La Şcoala Profesională din oraşul Nisporeni, de exemplu, au rămas neacoperite locurile pentru meseria cizmar-confecţioner încălţăminte, precum şi cea de cultivator.

Printre cele mai solicitate meserii sunt cele din domeniul serviciilor şi prelucrării alimentelor. Ca şi în alţi ani, bucătarii, chelnerii, cusătorii, dar şi electricienii, lăcătuşii sunt în topul preferinţelor. Multe dintre aceste meserii, în special în şcolile profesionale din capitală, au fost acoperite în totalitate în turul întâi de admitere.

Şeful Direcţiei învăţământ profesional tehnic, Silviu Gâncu, este de părere că această tendinţă denotă o discrepanţă dintre cererea pieţei muncii şi interesul tinerilor pentru diverse domenii. El spune că este necesar continuarea eforturilor de orientare în carieră a tinerilor, pentru a-i ghida să aleagă meserii şi domenii solicitate pe piaţa muncii, precum domeniul IT, dar şi cel auto şi agricol.

În primul tur de admitere în învăţământul profesional tehnic, care s-a desfăşurat în 17 iulie-12 august, planul de admitere pentru şcolile profesionale a fost realizat în proporţie de circa 50%. În primul tur al admiterii la studii în învăţământul profesional tehnic au fost depuse peste patru mii de cereri în centrele de excelenţă, peste cinci mii în colegii şi aproape şapte mii în şcolile profesionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite