Medicul Nicolae Furtună: Rezistenţa la antibiotice a devenit o problemă de sănătate publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Fenomenul rezistenţei la antibiotice a devenit o problemă de sănătate publică. Potrivit directorului adjunct în prevenirea şi controlul bolilor transmisibile al CNSP, Nicolae Furtună, cauzele cele mai frecvente ale apariţiei rezistenţei la microbiene sunt autotratamentul, prescrierea în exces a antibioticelor, dar şi interesul comercial al farmaciilor, transmite IPN.

„E un trend moldovenesc clasic autotratamentul prin consumul preparatelor anti microbiene. Are loc un consum necontrolat, inclusiv în multe infecţii virale acute. Este şi interesul comercial al farmaciilor de a vinde preparatele şi de a avea profit. Fenomenul există şi nu avem dreptul să-l ignorăm. Un alt moment este că şi unii medici fac abuz în prescrierile de anti microbiene. Este regretabil că acest lucru vine din interiorul sistemului”, a spus Nicolae Furtună.

Consumul nejustificat şi necontrolat al antibioticelor accelerează fenomenul de rezistenţă la antibiotice. Acest fapt compromite capacitatea de a trata bolile infecţioase şi subminează multe din realizările din medicină. În ultimii 25 de ani nu a fost descoperită nicio clasă nouă de antibiotice, iar un număr tot mai mare de infecţii, inclusiv tuberculoza, sunt tratate tot mai greu ca rezultat a ineficienţei remediilor medicamentoase.

„Cifrele arată că la nivel global înregistrăm anual circa jumătate de milion de cazuri de boală cu rezistenţă multiplă la medicamente. Ele se fac responsabile de circa 15 mii de decese anual. Practic noi deja înregistrăm cazuri de tuberculoză pe care nu le putem trata. Atunci când tradiţional tratezi microorganismul X cu ampicilină este una, dar când administrezi nefondat antibiotice, acest microorganism devine rezistent şi ajungi la o perioadă când nici cu antibioticele de rezervă nu le poţi trata”, a adăugat Nicolae Furtună.

Una dintre cauze care generează rezistenţa la antibiotice este şi consumul cărnii animalelor crescute cu antibiotice. Potrivit lui Nicolae Furtună, antibioticele se acumulează în carne, produse lactate, ouă, iar odată ce sunt consumate contribuie la sporirea fenomenului de rezistenţă microbiană.

În Republica Moldova cu ocazia Săptămânii Mondiale de Conştientizare a Rezistenţei la Antibiotice, în perioada 13-19 noiembrie, în mai multe instituţii şi locuri publice din ţară vor fi organizate diverse activităţi de informare şi sensibilizare privind rezistenţa la antibiotice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite