Medicii susţin ideea promovării unei legi care să reglementeze cazurile de malpraxis

Medicii susţin ideea promovării unei legi care să reglementeze cazurile de malpraxis

FOTO Arhivă

Comunitatea medicală susţine ideea promovării unei legi care să reglementeze cazurile de malpraxis, astfel încât să nu existe neînţelegeri dintre medici şi pacienţi. De asemenea, medicii şi-ar dori un mecanism al asigurărilor de răspundere profesională în caz de greşeli medicale.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Rodica Gramma, expertă în drept medical, a spus că sunt tot mai multe neînţelegeri legate de greşelile medicale. Pe de o parte, sunt medicii care recunosc că activitatea medicală prezintă un risc înalt de greşeli, din cauze multiple, iar pe de altă parte, sunt pacienţii care sunt victimele acestor greşeli. Din cauza legislaţii lacunare în domeniul investigării malpraxis-ului, medicilor le este frică să recunoască greşelile medicale întrucât cred că vor rămâne „unu la unu” cu această problemă.
 
Avocatul Ion Dodon a spus că legislaţia Republicii Moldova nu cunoaşte astăzi noţiunea de malpraxis, deşi sub unele aspecte această categorie juridică este totuşi reglementată de Codul Penal, care încriminează erorile medicale comise din neglijenţă de către un lucrător medical, erori care au adus daune sănătăţii pacientului sau au dus la decesul acestuia. Nu este prevăzută însă răspunderea penală pentru cauzarea de daune pacientului în cazul când dauna este de gravitate medie şi uşoară. La fel, nu sunt prevăzute mecanisme eficiente de protecţie de malpraxis, cu excepţia instanţei de judecată. Avocatul a specificat că în ultimul timp numărul acţiunilor civile de malpraxis a crescut, iar cazurile de adresare în instanţă sunt tot mai frecvente. Moldova are şi o condamnare la CEDO pe domeniul malpraxisului.
 
Arcadie Astrahan, expert în drepturile omului şi în politici medicale, a spus că în Moldova medicii se ascund şi nu vor să recunoască greşelile medicale, de aceea este practic imposibil de apreciat amploarea problemei. „Dacă cunoaştem că există aşa fenomen, nu trebuie să ne ascundem după deget. Haideţi să reglementăm acest domeniu, să micşorăm riscurile pentru a putea compensa prejudiciile în mod demn, dar şi să putem avea un sistem de prevenire a acestor erori prin colaborarea cu medicii”, a îndemnat expertul. Arcadie Astrahan crede că este nevoie de o iniţiativă legislativă de asigurare a medicilor şi pacienţilor pentru cazuri de malpraxis.
 
Constatările unui studiu de evaluare a politicilor naţionale în domeniul malpraxis-ului medical, realizat de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), dar şi recomandările experţilor vor fi transmise autorităţii centrale, implicit Guvernului. Radu Bobeică, jurist în cadrul IDOM, spune că direcţia potrivită în cazul abordării acestui subiect este neadmiterea, pe cât e posibil, a greşelilor medicale pe viitor şi, totodată, reducerea impactului negativ asupra stării pacientului. Medierea amiabilă dintre medic şi pacient ar trebui prevăzută în legislaţie ca o precondiţie până să se ajungă în instanţa de judecată.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: