Mamele, în război cu autorităţile. Statul nu are bani pentru creşterea copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Protecţiei Sociale Valentina Buliga a discutat, ieri, cu mamele care au protestat la sfârşitul săptămânii trecute împotriva modificării formulei de calcul a indeminizaţiei pentru maternitate. Concluzia celor două ore de dezbateri a fost că nu sunt bani.

Actuali şi viitori părinţi au mers, ieri, la dialog cu reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, dar n-au reuşit s-o înduplece pe Valentina Buliga să intervină şi să ceara anularea amendamentelor votate în decembrie şi care vor intra în vigoare la 1 aprilie.

„Am avut o lecţie teoretică despre cum se face un buget de stat, de ce trebuie să înţelegem ministerul, că nu ne vrea răul, ci binele etc. Nu-mi convine promisiunea că peste doi-trei ani aceste amendamendate vor fi anulate. Pe mine această modificare mă afectează acum. Soţia mea va primi indemnizaţie după noile modificări. Cu ce mă ajută pe mine statul după ce am plătit atâţia ani taxele?“, spune revoltat Sergiu Boghean, viitor tătic.

PREŢURILE CRESC, INDEMNIZAŢIA DESCREŞTE

„Şi aşa nu avem parte de indemnizaţii mari. Acum, după noua formulă, aceasta se micşorează şi mai mult. Preţurile cresc, dar indemnizaţia scade şi unde ajungem? Eu am stat în concediul de maternintate o lună şi jumătate pentru că nu făceam faţă cheltuielilor. Pentru copil, numai pe mâncare, lunar, cheltuiam 2.500 de lei. Doctorul cu ce-l plătesc, hăinuţe, jucării, cărucior, pătuţ din ce bani îi mai iau?“, se întreabă Svetlana Popescu, mama unui băiat de 10 luni.

FIECARE TABĂRĂ ARE PROPRIA CONCLUZIE

Ministrul Muncii a cerut ca discuţia să fie fără presă, ca între mame. După aproape două ore de dezbateri, femeile au rămas la fel de nemulţumite. „Fiecare parte a rămas pe poziţiile sale. Au spus că vor examina demersul nostru. Ideea principală a fost că nu există surse financiare. De aceea s-a modificat legea, pentru a asigura echitate între contribuabili, reieşind din sursele care sunt în buget. Înţelegem poziţia ministerului, dar avem şi noi poziţia noastră. Trăim într-o ţară foarte săracă şi este foarte greu să creşti acum copii“, accentuează Doina Pînzaru, mămica unui bebeluş de trei luni. „Doamna Buliga a vorbit de pe poziţii de război cam tot timpul. A ţipat şi s-a enervat pentru că ştie sistemul mai dedesubt. Spune că ne înţelege, dar că nu sunt bani“, adaugă tânăra mămică.

Ministrul Valetina Buliga declară că oricum amendamentele vor intra în vigoare de la 1 aprilie. „Ne-au înaintat aceste propuneri şi urmează să le analizăm. Am avut o discuţie bună, aprinsă, fiecare încearcă să-şi apere punctul de vedere . Poate, găsim o variantă de compromis. Există câteva îngrijorări la câteva articole, dar în mare parte s-a înţeles“, a declarat oficialul.

Totodată, ministrul a explicat şi de ce au fost făcute aceste modificări: „Există mămici care în ultimele şase luni înainte de maternitate şi-au majorat substanţial salariile, până la 20.000 -40.000 de lei, anterior neavând salariu sau un salariu minim. Am avut temei pentru examinarea acestei legi. Este vorba de asigurarea unui echilibru dintre contribuţie şi beneficiu, pentru că nu poţi contribui 6 luni şi să primeşti trei ani“.

Protestul proaspetelor mămici va ajunge în curând la Curtea Constituţională şi la Consiliul Antidiscriminare. „Este un tratament diferenţiat pe bază de maternitate şi gen. Este sau nu discriminare urmează să stabilească consilul. Noi vom avea o şedinţă deschisă, pe 2 aprilie, pentru a analiza această situaţie din punctul de vedere al legii privind asigurarea egalităţii“, spune avocata Doina Străisteanu, membră a Consiliului Antidiscriminare.

Noua formulă de calcul a indemnizaţiilor

Conform modificărilor legislative indemnizaţia pentru întreţinerea copilului va fi calculată, de la începutul lui aprilie, din venitul obţinut în ultimele 12 luni lucrate integral. Sunt luate în calcul şi perioadele de concedii, unde veniturile sunt, evident, mai scăzute. Totodată, dacă o femeie rămâne însărcinată în timp ce deja se află în concediu de maternitate, beneficiază de o indemnizaţie de numai 30% din salariul minim pe economie, fără să mai fie luat în considerare venitul câştigat înainte de a intra în acest concediu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite