Locuri misterioase din Chişinău: de la pasajele subterane la Moara Roşie şi la Banca de Economii

Locuri misterioase din Chişinău: de la pasajele subterane la Moara Roşie şi la Banca de Economii

Pasajele subterane, unele dintre locurile misterioase din Chişinău FOTO ssaj2011.wordpress.com

Clădiri părăsite, locuri vizitate doar de un grup restrâns de persoane sau chiar bănci comerciale. Toate pot face parte din categoria celor mai misterioase locuri din Chişinău.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fostul Observator Astronomic din Chişinău Unicul observator astronomic din Capitală care odată era un punct de atracţie pentru locuitorii oraşului s-a transformat într-o ruină unde se adăpostesc boschetarii. Situat chiar lângă Centrul pentru Copii şi Tineret „Artico”, în timpul nopţii clădirea se transformă în cuibul de întâlnire al tinerilor care se droghează şi beau. Oamenii spun că ruinele fostului observator arată înfricoşător şi că interiorul ei se găsesc seringi, sticle şi prezervative, fiind locul de dezmăţ al tinerilor. Pentru oamenii care stau la distanţă de acest aşezământ, el este unul dintre cele mai misterioase locuri din Chişinău.
 

Locuri misterioase din Chişinău: pasajele subterane

Atunci când cobori scările pasajului subteran de pe şoseaua Hânceşti şi cele ale pasajului de lângă Academia de Ştiinţe din Moldova, primul lucru la care te gândeşti este să ajungi cu bine la celălalt capăt. Condiţiile acestor două pasaje sunt mai rele decât într-o celulă-carceră, deoarece nici lumină artificială nu există. De menţionat este şi gunoiul, dar şi mirosul de urină, care ţin să-ţi amintească că nu te afli într-o peşteră, ci chiar în mijlocul Capitalei, într-unul dintre cele mai misterioase locuri din Chişinău, deopotrivă înfricoşătoare. Dacă de-a lungul altor subterane există gherete, unde se vând diverse mărunţişuri - începând de la bijuterii, produse alimentare - sau buticuri pentru reparaţii ale telefoanelor mobile, atunci în subterana de pe şoseaua Hânceşti nu te înduri să te ascunzi nici pentru câteva minute de soarele fierbinte şi dogoritor din mijlocul verii.
 

Locuri misterioase din Chişinău: Moara Roşie

locuri misterioase din chisinau moara rosie
Moara Roşie, unul dintre locurile misterioase ale Chişinăului FOTO monument.sit.md
 
Moara Roşie este poate cea mai cunoscută clădire din Chişinău, aflată în Registrul monumentelor de importanţă naţională, dar care nu este în atenţia autorităţilor timp de peste 20 de ani. Astfel, aceasta se ruinează pe timp ce trece, devenind unul dintre cele mai nepopulare, dar şi misterioase locuri din Chişinău din cauza nepăsării. De-a lungul anilor monumentul s-a aflat la balanţa Ministerului Culturii, care l-a cedat Primariei, iar aceasta l-a încredinţat firmei Glorinal, înfiinţată de Oleg Voronin, care urma să-l restaureze. Asupra stării edificiului au atras atenţia mai ales artiştii plastici Lica Sainciuc, Vasile Mosanu, Ghenadie Sontu ş.a. Istoricul de artă Vladimir Bulat a iniţiat şi o campanie de salvare a monumentului. Pe blogul său, Bulat scria că priveliştea din interiorul Morii Roşii pare dintr-un film de groază.
 

Locuri misterioase din Chişinău: oraşul subteran
locuri misterioase din chisinau subteran

Capitala Republicii Moldova are în componenţa sa un alt oraş. Unul subteran, care constituie unul dintre cele mai misterioase locuri din Chişinău. Până în prezent, acesta nu a fost valorificat, cu excepţia unor beciuri. Astfel, Chişinăul subterant rămâne încă un loc misterios pentru locuitorii oraşului. În timpul lucrărilor de reabilitare a reţelelor de canalizare tot se mai identifică o nouă intrare în oraşul subteran sau un nou loc necunoscut de nimeni.
 

Locuri misterioase din Chişinău: Sectorul necunoscuţilor din cimitirul Sfântul Lazăr

Într-o margine a cimitirului Sfântul Lazăr din Chişinău, care este şi cel mai mare cimitir din Europa, există un sector în care sunt înmormântate corpurile neînsufleţite ale persoanelor rămase neidentificate sau fără vreo rudă. În loc de cruce şi tăbliţă cu nume şi data naşterii şi decesului, morţilor li se pune pe mormânt un stâlp mic cu un număr sau cu semnul întrebării. Din anul 1978, de când a fost creat acest sector, şi până în prezent în acest cimitir au fost înmormântate în jur de 5500 de persoane necunoscute. Răposaţii nu au parte de slujbă şi sunt de cele mai multe ori înmormântaţi pe o scândură în loc de sicriu, uneori nefiind nici îmbrăcaţi.
 

Locuri misterioase din Chişinău: Cimitirul polonez de pe strada Valea Trandafirilor

 
 
Pe strada Valea Trandafirilor din sectorul Botanica se află cimitirul romano-catolic şi cel armeano-gregorian care nu au un hotar clar între ele şi care împreună, conform tradiţiei orăşeneşti sunt numite "cimitirul polonez". Pe acest teritoriu mai înainte se afla un azil pentru bătrâni şi o grădină. Punctul de atracţie al locului care reprezintă şi partea cea mai misterioasă este capela familiei Oganowici, paraclisul cimitirului. Deşi este monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, aceasta este la etapa de dispariţie. Acoperişul capelei s-a prăbuşit, înmormântările lipsesc, iar interiorul este complet devastat.
 

Locuri misterioase în Chişinău: Banca de Economii

Fondată în 1987, Banca de Economii a fost pilonul care a menţinut în toate timpurile încrederea clienţilor în sistemul bancar prin dezvoltarea culturii de a păstra banii în bancă, scrie pe site-ul oficial. În ultimii ani însă, au fost destule semnale care arătau că la Banca de Economii se întâmplă lucruri dubioase şi misterioase. Deşi, la prima vedere, nu sunt lucruri enigmatice, totuşi, în spatele acestora a avut loc un jaf mai ceva ca în filme. În anul 2015, din conturile BEM au dispărut câteva miliarde de lei (aproape un miliard de dolari), devenind, astfel, cel mai misterios loc din Chişinău pentru banii oamenilor. Până în prezent, nu se ştie cine se face vinovat de scoaterea banilor din bancă şi nici nu se cunoaşte dacă va fi pedepsit vreodată. Din cauza acestui lucru, BEM a devenit şi un punct de atracţie pentru autorităţile europene, care sunt şi ei în căutarea trucului misterios. În prezent, experţi americani ai companiei Kroll au demarat un audit la Banca de Economii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: