Legalizarea concubinajului în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbările sociale din Rusia au dus la apariţia unor propuneri legislative prin care ar urma să fie legalizat concubinajul, situaţia în care două persoane de sex opus trăiesc împreună fără să îşi legalizeze relaţia. Acest lucru urmează să fie pus pe picior de egalitate cu instituţia tradiţională a căsătoriei, se arată într-o analiză ITAR-TASS.

Unii experţi ruşi consideră că o astfel de modificare legislativă ar fi absolut inutilă, în vreme ce o altă tabără susţine necesitatea introducerii rapide a egalizării între concubinaj şi căsătorie. Per ansamblu însă, societatea rusă priveşte ca nefolositoare menţiunea privind starea maritală din actele de identitate.

Campanie pro-concubinaj

Avocatul Aleksandr Dobrovinski a declarat pentru Rossiiskaya Gazeta că un grup de activişti va începe strângerea de semnături pentru susţinerea propunerii legislative de modificare a codului civil prin care concubinajul să fie pus pe picior de egalitate cu căsătoria înregistrată oficial. Din punctul de vedere al avocatului amintit acest lucru va constitui un bun mijloc de încurajare a creşterii demografice, deoarece pentru multe femei este nevoie de o siguranţă materială pentru conceperea unui copil. ”Susţinem egalizarea concubinajului cu căsătoria oficială după o anumită perioadă petrecută împreună de un bărbat şi o femeie. Dacă cei doi se vor despărţi, atunci bunurile achiziţionate în comun vor fi împărţite în proporţii egale”, afirmă Dobrovinski. Din punctul lui de vedere, doi ani de zile constituie o perioadă îndeajuns de lungă pentru recunoaşterea concubinajului drept căsătorie.

Divorţ cu sancţiune

”Sugestia noastră este ca tribunalele să fie obligate să cerceteze motivele fiecărui divorţ şi să îl sancţioneze pe cel vinovat la momentul împărţirii proprietăţii comune. În astfel de cazuri nu va mai exista o proporţie de 50:50, ci de 30:70 sau 45:55 în favoarea persoanei care a avut de suferit în urma spargerii unei celule vitale pentru societate”, a mai declarat Dobrovinski.

Conform codului civil din Federaţia Rusă, concubinajul neînregistrat al unui bărbat cu o femeie nu implică drepturi şi obligaţii maritale, deşi drepturile şi obligaţiile faţă de un copil născut în afara căsătoriei sunt identice cu cele ale unui copil născut într-o familie înregistrată oficial.

Modificări sociale

Între timp, în societatea rusă se insinuează din ce în ce mai mult ideea concubinajului drept o ”introducere” pentru căsătoria oficială. Un sondaj realizat de centrul FOM în urmă cu doi ani a dezvăluit că 54% dintre ruşi cred că este rezonabil să încerci să trăieşti câţiva ani împreună cu eventualul partener înainte de căsătoria oficială, însă merită ca relaţia să fie oficializată până la urmă.

Experta Larisa Soloviova a declarat pentru ITAR TASS că o relaţie de tipul concubinajului poate să fie una de durată şi care să reziste, deşi: ”Concubinajul reprezintă un contract verbal, însă de multe ori femeile care nasc copii în astfel de relaţii ajung la psiholog pentru sfaturi, deoarece se simte agăţată într-o situaţie nesigură”.

Adesea, susţine experta citată, bărbatului îi convine sincer această situaţie, în vreme ce femeii nu îi convine. Şi deşi multe femei încearcă să îşi ascundă sentimentele, totuşi ele îşi doresc în realitate ca partenerul să susţină relaţia prin asumarea unor obligaţii.

Ruşii acceptă concubinajul

Psihologul Konstantin Zuiev a chestionat 1.200 de bărbaţi şi femei, aflând că 92% dintre respondenţi privesc relaţia de concubinaj ca pe o familie normală. ”Cu alte cuvinte, societatea este pregătită să trateze concubinajul şi căsătoria ca fiind egale”, a declarat Zuiev pentru ITAR TASS. ”Problema împărţirii proprietăţii reprezintă o chestiune total diferită”, mai spune Zuiev.

Conform cercetării amintite mai sus 70-80% dintre respondenţi cred că familia nu poate exista fără legături spirituale strânse, în vreme ce formalităţile sunt de importanţă secundară. ”Cu alte cuvinte, psihologia vine pe primul loc”, afirmă Zuiev. Propunerile de modificare a condului civil nu sunt de natură să provoace un impact semnificativ asupa intenţiilor matrimoniale ale majorităţii ruşilor. ”Concubinajul este privit de mulţi ca o pregătire pentru căsătorie, însă în multe cazuri starea de concubinaj durează prea mult”, mai spune Zuiev.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite