La 40 de ani, pe băncile facultăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludmila Namolovan, studenta de la Facultatea
de Biomedicină şi Ecologie FOTO Adevărul
Ludmila Namolovan, studenta de la Facultatea de Biomedicină şi Ecologie FOTO Adevărul

Anii petrecuţi la facultate sunt o perioadă a vieţii plină de emoţie şi stres, indiferent de vârsta la care devii student. Deşi au peste 40 de ani şi copii adolescenţi, Marina, Ecaterina şi Ludmila sunt studente la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM), unde învaţă alături de tineri de 20 de ani.

Ele spun că se simt pline de viaţă, se împacă bine cu colegii şi profesorii, iar în ochii lor se vede entuziasmul şi încrederea că niciodată nu-i târziu să înveţi.

Marţi, 17 noiembrie, a fost sărbătorită Ziua Internaţională a Studentului. Am decis, cu această ocazie, să discutăm cu studenţii care au hotărât să facă o facultate mult mai târziu decât se obişnuieşte la noi în ţară. Cele trei femei ne-au povestit despre profesorii mai tineri ca ele, şi-au reamintit cum s-au descurcat la început de studii, în ce mod se pregătesc de examen şi de ce au hotărât să obţină diplome de studii superioare acum.

Plânge dacă i se face nedreptate

Ludmila Namolovan are 45 de ani şi este studentă în anul II la Facultatea de Biomedicină şi Ecologie. Este o studentă eminentă. Are doi copii şi este unica din grupă cu o astfel de vârstă. A hotărât să meargă la universitate dintr-o întâmplare. „Eu predau cursuri particulare de cosmetologie, unde am avut o elevă care absolvise la ULIM o facultate. Atunci m-am gândit: de ce nu aş face şi eu studii superioare? Din prima zi mi-a fost complicat să mă orientez chiar şi cu graficul la ore. Era un perete întreg tot numai cu grafic”, îşi aminteşte Ludmila, care între timp s-a obişnuit cu studenţia. 

Totuşi, femeia spune că emoţiile o domină, mai ales atunci când are examene - ca acum 26 de ani, când a absolvit Colegiul de Medicină. De atunci şi până acum, Ludmila a lucrat 13 ani în domeniul medical şi alţi 13 - în domeniul cosmetologic. Acum este o studentă exemplară, fără lipse şi restanţe. „Încerc să-mi corectez notele atunci când nu sunt de acord. Pentru o notă pot să plâng şi să mă contrazic cu profesorul. Alteori, dacă mă deranjează ceva, îmi exprim opinia faţă de toţi colegii”, îmi spune cu sinceritate Ludmila.

Băiatul se mândreşte că are o mamă studentă

La început, între Ludmila şi colegii ei a existat o atitudine mai distantă, fiindcă nu ştiau nimic unii de alţii. „Ei au viaţa lor, veacul lor, pe când în mine s-a păstrat încă şcoala postsovietică. Chiar şi atunci când iese profesorul cu panouri din sala de curs, eu sunt cea care îl ajut să le ducă, fiindcă studenţii tineri sunt mai modernizaţi”, povesteşte studenta. Tot ea îmi spune că băiatul ei se mândreşte că are o mamă studentă, chiar dacă „în prima jumătate a primului an de studii mă gândeam să-mi retrag documentele şi să plec, fiindcă nu mă puteam acomoda, era un stres psihologic”.

Când am discutat cu ea încă nu se hotărâse dacă avea să sărbătoreasă Ziua Studentului, fiindcă urma să se pregătească pentru următoarele examene.

Studiile la facultate, o împlinire sufletească

Marina este o altă studentă cu vârsta de peste 40 de ani şi învaţă în anul III la Facultatea Psihologie, Ştiinţe ale Educaţiei şi Asistenţă Socială. Ea spune că i-a plăcut să înveţe dintotdeauna. „Ştiţi, în viaţă apar unele semne de întrebare la care nu găseşti răspuns. Cred că a apărut şi la mine ceva la care am vrut să aflu răspuns. Am vrut să fiu studentă, fiindcă mi-a plăcut în general să fac studii. Cândva am absolvit Colegiul Naţional de Medicină şi am vrut să-mi continui studiile şi la o facultate. Din anumite circumstanţe nu a fost posibil atunci. Şi nu mă simţeam împlinită. Aşa am hotărât să-mi continui studiile acum, fiindcă nu este târziu. Din contra, mă simt mai tânără, mai energică, mai plină de viaţă”, mi se destăinuie studenta.

Eu am mers cu copiii în clasa întâi, ei - cu mine la universitate

Marina ne-a povestit că soţul şi copii îi sunt alături, iar după ore, când merge acasă, le împărtăşeşte şi lor ce a învăţat. „A fost aşa o perioadă când eu am mers cu copiii mei în clasa întâi, iar acum ei au mers cu mine când am depus actele la studii”, îşi aminteşte emoţionată studenta. Tot ea ne-a povestit că se simte foarte bine în compania colegilor săi şi crede că „tinerii de astăzi sunt foarte deştepţi”. Deşi nu se plânge de memoria pe care o are, Marina spune că uneori poate fi în dificultate, „fiindcă persoanele mai tinere recepţionează informaţia altfel, poate au şi o memorie mai bună. Totuşi, mă descurc uşor la unele obiecte, fiindcă le-am învăţat la colegiu”. Deoarece este studentă cu o vârstă mai rar întâlnită, Marina îşi aminteşte că a avut profesori şi mai tineri decât ea.

De la licenţă, la masterat

La 42 de ani păşea în primul an de facultate. Anul trecut a finalizat studiile de licenţă la aceeaşi facultate ca şi Marina, iar acum este studentă în primul an de masterat în domeniul psihologiei clinice şi consiliere psihologică. Este vorba despre Ecaterina Balan, o femeie de 46 de ani, care a venit la această facultate pentru a ajuta oamenii care au trecut printr-o stare de stres ca şi ea. „Demult, eu am finalizat Colegiul Naţional de

Comerţ. Ulterior, soţul meu, care făcea parte din Brigada de poliţie cu destinaţie specială „Fulger", a participat la conflictul armat din Transnistria, unde a fost rănit. Atunci am avut un stres nervos, foarte mare. Mai târziu, am aflat că am şi o boală incurabilă, din domeniul reumatismului, şi din nou am avut o stare depresivă. Scopul meu la facultate a fost să învăţ psihologia clinică numai din motivul că vreau să ajut oamenii care au fost în starea mea de stres, de depresie”. Deoarece anii de studenţie au luat sfârşit în această primăvară, Ecaterina îşi aminteşte uşor că venea cu inima deschisă la ore şi spune că studenţii care sunt mai în vârstă sunt mai responsabili. Tot ea m-a asigurat că va sărbători numaidecât şi în acest an Ziua Internaţională a Studentului.

Zi specială pentru studenţi

Ziua Internaţională a Studentului este sărbătorită anual în toată lumea la data de 17 noiembrie. Această dată a fost aleasă ca Ziua Internaţională a Studentului în anul 1941, de către Consiliul Internaţional al Studenţilor. S-a ales această zi ca urmare a evenimentelor desfăşurate la Praga, când nouă studenţi şi-au pierdut viaţa şi peste 1.200 au fost trimişi în lagăre de concentrare. 

Din cauza presiunilor exercitate de mişcările naziste, studenţii au protestat în faţa Universităţii din Praga, după ce un coleg de-al lor de la Universitatea de Medicină a fost omorât în timpul unei demonstraţii anti-naziste. Pe 17 noiembrie, este sărbătorit curajul studenţilor care au luptat pentru dreptul la libertate şi independenţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite