Jucăriile educative îi fac pe copii mai inteligenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victoria şi Igor Hâncu din Chişinău au lansat o afacere socială cu jucării educative pentru copii. Tânăra familie a deschis un atelier de producere a jucăriilor din lemn de tei, fag şi frasin, colorate cu vopsea ecologică.

Conceptul jucăriilor educative a fost adus din România cu patru ani în urmă de către Victoria Novac, pe atunci studentă la Cluj-Napoca şi Igor Hâncu, un inginer cu studii la Bucureşti. Au adus din România un sac de jucării pe care le-au testat copiii şi părinţii din Moldova. Părinţii, mulţumiţi de rezultat ne-au încurajat să continuăm şi să le aducem jucării pentru diverse abilităţi pe care doreau să le dezvolte la copiii lor. 

Antreprenoriat social

Iniţial, îşi doreau să fondeze un ONG, deoarece Victoria a fost voluntar în câteva asociaţii obşteşti, dar a aflat de antreprenoriatul social prin care poate propune soluţii pentru rezolvarea unor probleme ale societăţii. Tinerii au început să promoveze jucăriile care îi distrau pe copii şi în acelaşi timp le dezvoltau abilităţile de comunicare, logică şi orientare în spaţiu prin reţelele de socializare şi mai târziu pe pagina web edujoc.md.

În anul 2013, au câştigat Concursul Naţional de Business Planuri pentru Tineri şi cu banii primiţi şi-au deschis un magazin mobil sub formă de camionetă instalat în sectorul Ciocana din oraşul Chişinău. Au continuat cu importul de jucării din Polonia, Franţa, China, Germania şi Canada. Mat târziu au câştigat un grant de 15.000 de dolari prin programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” din cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). 

Jucării fabricate în Moldova

Totuşi, cel mai important pas al lor reprezintă fabricarea jucăriilor în Republica Moldova. Aceştia au deschis un atelier, unde cei mai iscusiţi meşteri confecţionează jucării din lemn colorate cu vopsele pe bază de apă. Jucăriile de lemn sunt practice, durabile şi sănătoase, chiar şi pentru copiii de până la doi ani care obişnuiesc să pună totul în gură. „Fac jucării de trei ani. Nu e uşor, trebuie multă răbdare, e mai uşor să fac o uşă decât o jucărie. Folosim lemnul de tei, fag şi frasin, deoarece e uşor să-l prelucrezi şi nu face aşchii. Nu am numărat niciodată câte jucării am făcut, dar cred că sunt peste 50 de modele. Cea mai grea jucărie a fost Cilindrii, deoarece au diferite forme, adâncimi şi grosimi. Patru oameni, în patru zile, câte 12 ore pe zi au făcut 40 de jucării”, ne spune Simion Melnic, meşter în cadrul atelierului.

Experţii sunt copiii, fiecare jucărie fiind testată neapărat de ei. „Aşa ne dăm seama de necesităţile lor, cum ajută la dezvoltarea lor, cum trebuie adaptată etc. O mămică a venit la noi şi ne-a spus că fetiţa ei învaţă greu geografia, astfel am creat harta Moldovei sub formă de puzzle, deoarece fetiţei îi plăcea acest tip de joc. Mai târziu, am confecţionat harta Europei şi a României, atât colorată, cât şi naturală. Implicăm părinţii, profesorii şi educatorii în elaborarea unei jucării”, explică Victoria Novac, antreprenor social.

image

În atelierul tinerei familii se confecţionează jocuri de logică, cuburi, cilindri, litere, cifre, puzzle, turnuri, cutii, căsuţe, avioane, camioane şi orice jucărie sugerată de copii. Toate jucăriile au misiunea de a dezvolta logica, gândirea strategică, simţul tactil, comunicarea, curajul, negocierea şi lucrul în echipă. „Încurajăm părinţii să petreacă mai mult timp cu copii lor şi să se adune în jurul unui joc, doar aşa pot să-şi cunoască copilul. Avem jocuri speciale pentru întreaga familie. Pentru educatori avem puzzle japonez cu 25 de piese care pot fi împărţite la tot grupul”, ne spune entuziasmată Victoria. Designerii de jucării au gândit şi un obiect flexibil cu care cei maturi pot demonstra o poveste pentru cei mici prin formarea personajelor.

Jocul în familie dezvoltă copii deştepţi

Tinerii antreprenori încearcă să promoveze o cultură a jocului în familie. „Jocul în familie ajută la dezvoltarea copiilor, am văzut asta în Franţa. Am dat startul unor seri de joacă la noi acasă, am observat că cei mici vor să se joace mai mult decât să se uite la desene animate. Un astfel de joc costă 500-600 de lei. Nu orice familie îşi poate permite, motiv pentru care vom da startul unor seri de joacă în familie. Aşa întărim relaţia copil-părinte”, ne spune Igor Hâncu.

Antreprenorul Igor Hâncu crede că prin joc, copilul învaţă să negocieze, să gândească strategic, dar şi să lupte pentru ceea ce-şi propune. „Vrem să creştem o generaţie de copii creativi şi inteligenţi”, constată acesta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite