Izolarea termică în Chişinău ar putea întârzia. Au fost semnate doar 12% din numărul necesar de contracte

Izolarea termică în Chişinău ar putea întârzia. Au fost semnate doar 12% din numărul necesar de contracte

Primăria promite demararea lucrărilor de înnoire a geamurilor la toamnă FOTO: Adevărul

După o săptămână de la lansarea programului de schimbare a geamurilor şi uşilor blocurilor de locuit din capitală, autorităţile au reuşit să semneze doar 12% din numărul necesar de contracte cu locatarii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asta în timp ce angajaţii asociaţiilor şi întreprinderilor subordonate Direcţiei locativ-comunale au la dispoziţie doar două săptămâni pentru a obţinute semnături de la circa 90.000 de proprietari apartamente, ceea ce constituie aproximativ 2/3 din blocurile Capitalei.

Potrivit şefului Direcţiei comunal-locative, Petru Gontea, “procentajul nu va fi cel dorit într-o săptămână. În general, locatarii sunt receptivi, dar mulţi absentează. La fiecare apartament, reprezentantul nostru lasă un bileţel de înştiinţate ca locatarul să contacteze Direcţia când revine”.

Proiectul de eficienţă energetică, demarat de Primăria Chişinău la sfârşitul săptămânii trecute, presupune înlocuirea ferestrelor şi uşilor vechi din scările blocurilor cu altele de termopan. Potrivit primarului Dorin Chirtoacă, dacă reuşesc să contracteze locatarii timp de două săptămâni, în prima etapă vor fi schimbate uşile şi geamurile din scările a jumătate din blocurile locative ale Capitalei, apoi restul.

Creditul pentru implementarea propiectului de eficienţă energetică este oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD),  prin intermediul programului „Facilitatea de Finanţare a Eficienţei Energetice în Sectorul Rezidenţial din Moldova“ (MoREEFF).

În acest sens, BERD acordă patru milioane de euro (circa 66 de milioane de lei), dintre care 30% sub formă de grant, iar restul vor fi rambursaţi de asociaţiile şi întreprinderile de gestionare a fondului locativ timp de cinci ani, din contul tarifului de deservire a blocului (un leu pe metru pătrat), aplicat fiecărui apartament.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările