Invenţia unui medic moldovean va salva 25 de copii bolnavi de inimă

Invenţia unui medic moldovean va salva 25 de copii bolnavi de inimă

Medicul Anatol Ciubotaru va veni din Germania pentru fiecare intervenţie FOTO: Arhiva personală

25 de copii din Moldova vor beneficia de valve cardiace regenerative, care vor creşte odată cu inimile lor. Operaţiile de implantare vor fi realizate de un medic moldovean stabilit acum în Germania, care a descoperit cum poate „păcăli“ organismul să nu respingă valva biologică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit portalului e-sanatate.md, cele 25 de intervenţii chirurgicale vor fi efectuate în cadrul unui studiu multicentric, care se desfăşoară în opt ţări – Anglia, Franţa, Germania, Olanda, Elveţia, Belgia, Italia şi Republica Moldova. Costul unei operaţii ajunge la 20.000 de euro, întregul proiect fiind finanţat de Comisia Europeană.

„Primele două operaţii de acest fel le-am făcut în 2002. Intervenţiile s-au soldat cu succes. Acum, după 12 ani, cei doi pacienţi se simt perfect. Femeia operată a dat naştere unui copil şi este în aşteptarea altuia“, a spus cardiologul Anatol Ciubotaru, pentru e-sanatate.md.

Succesul valvei biologice se datora eliminării unui strat de proteine endoteliale, care, de fapt, şi provocau respingerea noului organ. După această realizare, medicul a fost nevoit să plece, din motive personale şi profesionale, în Germania. Alături de colegii săi de la clinica din Hanovra, cardiologul a continuat să lucreze la proiect şi în 2012 a reuşit să convingă Comisia Europeană că este nevoie de un studiu amplu pentru a demonstra eficienţa invenţiei sale.

„În Moldova anilor 2000 puteam lua valvele de la persoanele decedate. În Uniunea Europeană acest lucru este mai complicat, deoarece autopsia se efectuează numai după 16 ore de la deces. Termenul este prea mare, iar valva nu mai poate fi transplantată. Totuşi, s-a găsit o soluţie. Atunci când vor avea loc transplanturi de inimă, medicii vor putea prelua valvele bune din inima „veche” a bolnavului, dar şi în cazul în care inima va fi donată. În cazuri extreme vom putea beneficia de valve din Banca de ţesuturi al Blocului NATO“, a explicat doctorul.

Deşi finanţatorii au dat undă verde proiectului încă acum doi ani, abia acum câteva zile la Chişinău au fost semnate actele necesare pentru lansarea acestuia. În Moldova au nevoie de o înlocuire de valvă aproximativ 300 de oameni, dintre care 100 sunt eligibili pentru un astfel de transplant.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările