INTERVIU cu ministrul Sănătăţii din Republica Moldova, Andrei Usatâi: „În spitalele noastre raionale şuieră vântul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În viitorul apropiat vor fi reorganizate clinicile de la ţară. Doar zece dintre acestea vor fi modernizate, iar restul vor fi reprofilate. Cu banii economisiţi, promite ministrul, vor fi majorate salariilor angajaţilor din sistem.

Citeşte şi:

Medicii care comit greşeli profesionale scapă basma curată, în Republica Moldova. Vom avea un Colegiu al Medicilor funcţional abia la sfârşitul anului

La împlinirea a 100 de zile când se află în fruntea ministerului, „Adevărul" a discutat cu Anderi Usatâi despre realizări, eşecuri şi proiecte de viitor. Fostul director al Spitalului Republican spune că vrea să aducă în sistemul medical experienţa sa din Canada, acolo unde a activat timp de cinci ani.

Care este cel mai mare proiect din reforma în domeniul asistenţei spitaliceşti?

Planificăm să construim lângă Spitalul Republican un bloc de operaţii cu patru etaje. Am trimis la finanţatori, Banca Mondială, proiectul preliminar al acestui bloc, iar compania care o va construi va fi aleasă printr-o licitaţie internaţională. Lucrările vor începe în noiembrie 2011. Peste circa patru ani vom avea „inima spitalului" modernizată.

Ce fel de operaţii se vor efectua aici?

Vom concentra aici cele mai complicate şi serioase intervenţii chirurgicale, pe toate profilurie, operaţii care până acum se făceau la Institutul Oncologic şi la cel de Neurologie. Blocul va avea 15 săli de operaţii şi de 65 de paturi de terapie intensivă, cu condiţii pentru îngrijire post-operatorie la nivel.

Ce se va întâmpla cu actualul Spital Republican?

Numărul locurilor în această instituţie va fi redus la jumătate. De la 900 de paturi, vom rămâne cu 450. În schimb, tratamentul va fi mai calitativ. Pentru un pacient vor lucra patru angajaţi, nu unul-doi cum e în prezent. Totul se va face foarte rapid şi eficient şi durata de vindecare va fi redusă, de la opt zile în medie, vom ajunge la cinci-şase zile. După aceasta, pacientul va fi plasat într-o altă instituţie pentru recuperare.

image

Foto: Andrei Usatâi, MInistrul Sănătăţii

PROFIL

Vârsta: 60 de ani

Locul naşterii: Ialoveni

Familie: este căsătorit, are doi copii

A fost viceministru al Sănătăţii în perioada 1998-2001. Câţiva ani mai târziu a lucrat în calitate de coordonator în Sănătate publică în Nova Scoţia, Canada, apoi consilier la Ministerul Sănătăţii din provincia canadiană Ontario.

Anterior aţi declarat că transplantele vor fi făcute din 2012 în blocul nou de operaţii. Acum spuneţi că acesta nu va fi gata până anul viitor.

Transplantul de organe va fi reluat din 2012, însă în blocul actual al Spitalului Republican. Avem un proiect de modernizare în colaborare cu austriecii, care ne aduc utilaj modern de anestezie şi respiraţie artificială până la 1 octombrie.

Se vor bucura şi spitalele din ţară de aceeaşi atenţie?

Acum în instituţiile de la ţară şuieră vântul. Nu corespund standardelor, iar condiţiile de lucru sunt chiar riscante. Ar fi un contrast mare dacă am lăsa spitalele de la ţară în voia sorţii, iar populaţia ar fi disperată. Împreună cu o echipă din Germania, am elaborate o strategie de dezvoltare a acestui sector. Proiectul prevede crearea a zece spitale regionale, de bază. Restul nu vor beneficia de investiţii atât de mari. Este cunoscut că au o capacitate excesivă şi impun cheltuieli ineficiente.

Aţi desemnat care vor fi cele zece spitale?

Ne mai consultăm cu experţii şi în patru luni vom avea un rezultat.

Pentru a se trata, pacienţii vor fi nevoiţi să parcurgă distanţe de până la 80 de kilometri.

Nu distanţa este o problemă, ci drumurile proaste. Pacienţii cărora le va fi indicat să se interneze în spitale vor fi transportaţi cu maşina instituţiei, ceilalţi se vor deplasa pe cont propriu. E adevărat că nu putem să avem câte un spital la pragul fiecărei case, dar asta nu e cea mai bună abordare. Chirurgia inimii nu se face în fiecare raion. Odată cu deschiderea spialelor regionale, oamenii de la ţară vor avea de câştigat. Până acum mergeau la Chişinău ca să se trateze. Acum o vor putea face mai aproape.

De unde vom lua atâţia bani pentru implementarea acestor programe? Nu credeţi că vom intra în datorii?

Trebuie să iei o decizie: ori continui să exişti în condiţiile în care suntem acum, ori rişti şi iei un credit, ca în termen scurt să putem presta servicii accesibile pentru populaţie. Acest program integru de reformare costă 1,2 miliarde de euro. Obţinem credite foarte avantajoase, cu o rată a dobânzii de 0,75 %, pe o durată de 25 de ani, cu o perioadă de graţie de şapte ani.

Pe lângă condiţiile proaste de muncă, medicii se plâng de remunerarea proastă. Când vor fi majorate salariile doctorilor?

Vom propune Guvernului o soluţie pentru a mări salariile din posibilităţile existente din interior. Dispunem de bani care nu sunt corect utilizaţi. Vom face o optimizare a cheltuielilor interne, iar diferenţa ne va ajunge să majorăm salariile a peste 31 de mii de lucrători medicali. Măririle vor fi de 8% începând cu 1 iulie 2011. Astfel, un medic de la ţară va primi 8.500 lei, iar o asistentă medicală va ridica 6.000 de lei.

De unde veţi lua aceşti bani?

De exemplu, la Rezina nu sunt folosite eficient resursele. Într-un bloc cu cinci etaje lucrează şase doctori de familie. Le vom propune să se mute într-o căsuţă cu un etaj. Astfel, nu vor mai plăti 70.000 pentru electricitate şi 100.000 pentru încălzire, ci vor cheltui numai 6.000 de lei lunar. Această diferenţă o redirecţionăm la mărirea salariilor şi la procurarea echipamentului necesar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite