Institutul de Cardiologie a rămas fără finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asistentele de la Institutul de Cardiologie se tem că şi-ar putea primi salariile cu întârziere şi-n această lună. Foto: Dumitru Goncear
Asistentele de la Institutul de Cardiologie se tem că şi-ar putea primi salariile cu întârziere şi-n această lună. Foto: Dumitru Goncear

În timp ce angajaţii spitalului se plâng că au primit lefurile cu întârziere, directorul instituţiei, Mihail Popovici, se luptă cu Ministerul Sănătăţii în instanţă pentru a-şi păstra fotoliul.

Întârzieri salariale, incertitudini privind plata lefurilor viitoare şi blocaje la repartizarea banilor pentru serviciile spitaliceşti de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM). În această situaţie s-a pomenit Institutul de Cardiologie după ce, de mai bine de două luni, instituţia sanitară nu are un director.

„La Institutul de Cardiologie este un blocaj pentru că acolo nu este o persoană desemnată legal care să semneze actele juridice. Din acest motiv nu putem contracta spitalul. CNAM plăteşte serviciile medicale, care implică şi cheltuielile de salarizare. În februarie, angajaţii de-acolo au primit salariul de pe contul Spitalului Clinic Republican“, a explicat jurista CNAM, Stela Gladei.

Pe holurile spitalului atmosfera e tensionată. Medicii şi asistentele susţin că în martie şi-au luat salariile cu întârziere şi că, până când nu se va rezolva situaţia privind legitimitatea directorului Mihail Popovici, nu au siguranţa lefurilor următoare. „Luna aceasta ne-au întârziat leafa cu vreo zece zile. Nu ştim luna viitoare cât şi când o să luăm banii“, ne-a mărturisit Tatiana Vutcăreu, asistentă la secţia de Terapie Intensivă.

„La Institutul de Cardiologie este un blocaj pentru că nimeni nu poate semna actele juridice“ - Stela Gladei, jurist CNAM

„Înainte de managementul comun cu Spitalul Clinic Republican, nu aveam datorii. Ne-am putut permite să mai luăm un angiograf şi alte echipamente medicale. Cu directorul spitalului n-am avut neînţelegeri, dar când vrei să ajungi într-un post, mi se pare normal să fii desemnat în urma unui concurs“, a susţinut şi Eugen Colesnic, medic rezident la secţia de Radiologie.

A depăşit vârsta legală

Managerii spitalului susţin că Mihail Popovici refuză să renunţe la scaunul de director pe care-l ţine ocupat de 29 de ani, de când a fost înfiinţat Institutul de Cardiologie. „Mandatul lui a expirat pe 1 februarie, iar Ministerul Sănătăţii a numit un director interimar. Apoi trebuia să fie un concurs pentru desemnarea unui nou şef. Ştiu că domnul Popovici a obţinut suspendarea ordinului emis de minister, printr-o hotărâre judecătorească“, a precizat vicedirectorul Alexandru Cărăuş.

„N-a fost nicio întârziere. Sunt nişte provocări ale Ministerului Sănătăţii“ - Mihail Popovici, directorul Institutului de Cardiologie

„Angajaţii şi-au luat salariile, dar cu întârziere. Din câte cunosc, banii n-au venit prin CNAM, ci dintr-un credit care trebuie returnat“, a menţionat şi un alt vicedirector al Institutului de Cardiologie, Aurel Grosu. Contactat de „Adevărul“, Popovici a infirmat cele spuse de subalternii săi. „N-a fost nicio întârziere a salariilor. Astea sunt nişte provocări ale Ministerului Sănătăţii“, a declarat el.

Pe 11 martie Judecătoria sectorului Centru i-a dat câştig de cauză lui Mihail Popovici. Ministerul Sănătăţii a atacat hotărârea la Curtea de Apel. Potrivit ministerului, Popovici nu mai are dreptul să conducă Institutul de Cardiologie pentru că a depăşit vârsta legală de 65 de ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite