Hainele la mâna a doua, necesitate sau trend?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Hainele second-hand vor salva lumea”, spune hotărâtă o vânzătoare în timp ce coase nasturii unui pardesiu. Doamna Ecaterina se ascunde după un morman de bluze şi se laudă că are de toate, de la încălţăminte şi genţi la pălării, paltoane şi prosoape. „Totul la un preţ tare mic. De aici se îmbracă şi vedetele şi soţiile de politicieni”, se laudă femeia mândră de „buticul” ei.

Blugi, cămăşi, sacouri, paltoane, pantaloni scurţi, rochii, încălţăminte, până şi lenjerie intimă! La pieţele second-hand găseşti de toate şi asta pentru că vânzătorii cumpără hainele din afara ţării la kilogram. De obicei, articolele vestimentare vin din Germania, iar comercianţii se laudă cu marfă de calitate a căror etichetă indică numele unor branduri cunoscute. Aşa cum se ştie deja, hainele sunt ieftine, dar înainte să dai buzna în rufe, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare; de cele mai multe ori hainele cu adevărat interesante sunt îngropate în mormanele de textile, aşteptând să fie descoperite ca nişte adevărate comori.

Garderobă completă cu 1.000 de lei

Pentru că a venit sezonul cald şi e vremea pentru reîmprospătarea garderobei, am decis să facem un mic experiment şi să vedem cu câte articole vestimentare putem pleca acasă dintr-o piaţă second-hand şi cât de pline vor fi pungile noastre la ieşirea dintr-un centru comercial, dacă avem în buzunar doar 1.000 de lei. Vânzătorii explică faptul că hainele înşirate pe tarabe sau îndesate în cutii fac parte din diferite categorii. Cele de categoria I au cea mai îndelungată istorie, fiind purtate şi răspurtate de oameni, şi de obicei sunt haine „de lucru”, salopete, diverse echipamente sau pur şi simplu obiecte vestimentare aflate într-o stare mai proastă, cele din categoria a II-a arată bine şi unele sunt de brand, iar în categoria a III-a sunt incluse hainele noi rămase în stocul diverselor magazine.

image

În funcţie de categoria din care fac parte, preţul hainelor este diferit. Totuşi cu 1.000 de lei poţi cumpăra foarte multe. O pereche de blugi costă aproximativ 200 de lei, bluze se găsesc şi cu 50 şi cu 250 de lei, multe fiind de marcă. Pantalonii scurţi ajung să valoreze până la 100 şi ceva de lei, o pălărie are acelaşi cost, un palton de primăvară îl poţi cumpăra cu 700, dar şi cu 500 de lei, un pulover colorat cu imprimeuri vesele se vinde cu aproximativ 50 de lei, iar o geantă, de asemenea nu depăşeşte 150 de lei, deşi se găsesc şi din cele mai scumpe. Dacă intrăm într-un butic exclusivist, ne putem da seama că 1000 de lei poate costa doar o simplă pereche de pantaloni, în timp ce o pereche de sandale depăşeşte mult suma stabilită. Aşadar, cumpărăturile la mâna a doua sunt ceea ce moldoveanul ar numi „ieftin şi mult în kilă.”

„Vin şi vedete şi soţii de deputaţi”

Doamna Ecaterina ne spune că în timpul iernii vânzările scad dramatic, în schimb vara pieţele se mai animă puţin. „Vin tot felul de oameni, şi adolescenţi şi bătrâni şi femei şi bărbaţi. Şi pentru copii avem hăinuţe. Totuşi înainte se vindeau mai bine. Lumea n-are bani, e criză. Noi înţelegem şi mai scadem din preţ”, povesteşte vânzătoarea. Aceasta crede că hainele de aici au o calitate mult mai bună decât cele cumpărate din magazine. „Ai luat haina, ai spălat-o, ai călcat-o şi e ca nouă. Nu se sluţeşte după spălare, nu devine mai mică, chiar şi lenjeria...Hainele sunt dezinfectate, de ce să cumperi un sutien cu peste 300 de lei dacă aici el costă 50 de lei?”, se întreabă Ecaterina.

image

Femeia mai afirmă că multe dintre hăinuţe pot fi vechi, dar pentru că moda readuce trendurile din anii ’60 sau ’90, acestea sunt în permanenţă în tendinţe. „Important e că de la noi nu se îmbracă numai cei care nu au bani, dimpotrivă vin şi oameni bogaţi. Cred că s-au săturat de hainele din magazine şi caută ceva deosebit, ori pur şi simplu sunt raţionali şi nu vor să dea mulţi bani pe o bucată de material. Îmi amintesc că aveam o clientă fidelă, avea un soţ tare bogat. Înainte să nască, a venit repejor la mine, şi-a ales un hălăţel, nişte papuci, nişte lenjerie şi a fugit la spital. După ce a născut, soţul i-a dăruit o maşină de zeci de mii de euro. Dar ea tot la mine se îmbrăca”, mărturiseşte doamna Ecaterina.

O altă doamnă, Larisa, care lucrează într-una din cele mai mari pieţe SH dintr-un alt capăt al oraşului, susţine că deja are clienţi fideli. „Vin şi vedete şi soţii de deputaţi, dar nu am voie să vă dau nume. Mă sună şi când aducem marfă nouă, vin şi aleg. Am haine de firmă. Cele mai ieftine costă în jur de 30-50 de lei, sunt blugi sau bluze purtate deja. Cele mai scumpe pot depăşi suma de 1.000-2.000 de lei, dar foarte rar, de exemplu am avut odată un costum DIOR, l-am vândut cu peste 2.000 de lei”, îşi aminteşte vânzătoarea.

image

Hainele păstrează energia celui ce le-a purtat

Alexandru Vlad este un tânăr din capitală care se împotriveşte cumpărăturilor de la pieţele SH. Acesta are şi argumente bine închegate bazate pe principiul bioenergiei. „La nivel informaţional şi energetic hainele păstrează o anumită încărcătură a celui ce le-a purtat. E vorba de aură şi energie, două elemente care nu pot fi şterse cu ajutorul dezinfectantului. Dacă cel ce a purtat cămaşa înainte a fost bolnav sau a avut o anumită stare psihică, atunci acea haină ar putea să-mi transmită vibraţii negative”, susţine Alexandru. Totodată, tânărul subliniază un alt aspect important şi anume că achiziţionarea hainelor ieftine nu este întotdeauna cea mai bună cale sau un lucru de lăudat. „Noi trăim într-o societate de consum. Nu sunt materialist, dar mi se pare normal, firesc ca noi oamenii să avem ceea ce este mai bun. De ce să nu tindem spre a fi mai înstăriţi, să ne permitem mai multe şi de ce nu, mai scumpe. În momentul în care îţi cumperi o haină veche, parcă-ţi autosugerezi cumva că nu poţi avea parte de mai mult, că nu meriţi o haină bună, nouă, de calitate şi stilată. De la mâna a doua putem lua doar anumite echipamente pentru lucrări de construcţie, de exemplu, dar atât”, spune convins Alexandru.

image

Secondhand-ul, un trend?

Spre deosebire de Alex, Ana este o tânără pictoriţă care povesteşte entuziasmată că şi-a luat o pălărie violet de la SH cu câteva zile în urmă pe care a dat doar 30 de lei. Deşi recunoaşte meritele SH-ului , tânăra are şi ea câteva nemulţumiri. „Înainte, lumea venea la second-hand pentru că voia ceva deosebit, care să nu mai aibă nimeni. Şi mie îmi place acest lucru cel mai mult, poţi găsi haine stranii, absolut deosebite. În ultimul timp însă tot mai mulţi au început să meargă la SH, deci nu mai e nimic deosebit. A devenit un trend pe care îl respectă mulţi pentru că „aşa e la modă” şi aşa face restul lumii. Mă dezamăgeşte puţin acest fapt. Am fost la toate pieţele din oraş. Am mai observat că pentru băieţi se găsesc hăinuţe mai repede şi mai speciale”, povesteşte Ana. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite