Gunoiul din Chişinău, din nou la Ţânţăreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Groapa de gunoi de la Ţânţăreni nu e folosită nici pe jumătate
Groapa de gunoi de la Ţânţăreni nu e folosită nici pe jumătate

De la 1 martie, Regia Autosalubritate din Capitală va relua depozitarea deşeurilor la poligonul din Ţânţăreni, Anenii Noi, închis în urma protestelor localnicilor.

Timp de doi ani, cât a fost conservată groapa de gunoi din Ţânţăreni, Chişinăul a depozitat deşeurile menajere la mina Purcel de pe strada Uzinelor, considerată de specialişti o bombă ecologică. Fumul dens de la resturile arse este periculos pentru sănătatea oamenilor. Tudor Maniv, şeful Regiei Autosalubritate, spune că la gunoiştea din marginea oraşului mai este loc liber, doar că aceasta ar trebui ţinut ca rezervă pentru situaţiile de criză.

Închiderea poligonului a creat probleme şi oraşului Anenii Noi. Localitatea care îşi stoca deşeurile gratuit la Ţânţăreni a fost nevoit să încheie un contract cu întreprinderea „Gospodarul“ din Bulboaca, care deţine o groapă fără autorizaţie.

„Administraţia a făcut studii de fezabilitate la mai multe terenuri din apropiere ca să găsească un loc potrivit pentru evacuarea deşeurilor, dar niciunul nu corespundea normelor. Poligonul de la Bulboaca, deşi e amenajat, nu este ca cel de la Ţânţăreni şi, deocamdată, nu are actele în regulă“, explică Igor Munteanu, şeful Inspecţiei Ecologice din Anenii Noi.

A devenit focar de mizerie

Nici sătenii din Ţânţăreni nu au unde să-şi ducă gunoiul. „Există o gunoişte improvizată la fosta brigadă de tractoare, dar aceasta nu întruneşte condiţiile necesare. Oamenii aruncă gunoiul fiecare pe unde apucă. Primăria a fost amendată de mai multe ori pentru astfel de încălcări“, precizează specialistul.

Potrivit lui, atunci când Regia Autosalubritate utiliza poligonul de la Ţânţăreni, localitatea era un exemplu la capitolul curăţenie. „Nu găseai o pungă pe drumuri pentru că se făcea lună. Cum au plecat, satul a devenit un mic focar de mizerie, mai ales că oamenii s-au obişnuit ca muncitorii să le ia gunoiul de la poartă“, afirmă Igor Munteanu.

Specialiştii de la Inspecţia Ecologică susţin că groapa de la Ţânţăreni nu poluează mediul înconjurător, aşa cum susţineau protestatarii. A fost o problemă în 2003 când s-a deteriorat digul, dar Autosalubritatea a înlăturat defecţiunea.

Reluarea negocierilor

După doi ani de tratative, Primăria Chişinău şi cea de la Ţânţăreni au găsit un numitor comun referitor la exploatarea poligonului. „Până vor fi precizate aspectele juridice şi financiare şi până va fi luată o decizie în Consiliul Municipal Chişinău, ne-am înţeles să încheiem un acord ca să putem relua depozitarea deşeurilor de la 1 martie. În două-trei luni vom avea toate actele necesare“, dă asigurări Tudor Maniv.

Viceprimarul Capitalei, Vlad Coteţ, susţine că Regia Autosalubritate ar putea relua transportarea gunoiului la groapa din Ţânţăreni doar după ce poligonul îşi va schimba statutul. „Conform actualului statut, întreprinderea noastră nu poate semna contractul cu Primăria Ţânţăreni, de aceea a fost creat un ONG cu care vom lucra în continuare. O altă problemă este şi taxa care va trebui să fie achitată autorităţilor locale pentru depozitarea gunoiului“, menţionează viceprimarul.

Şi administraţia oraşului Anenii Noi va trebui să plătească pentru serviciile de depozitare. „Vom da atât cât trebuie doar să avem unde duce gunoiul“, spune Mihai Balâc, director la Gospodăria Comunală din Anenii Noi.

Iniţial, Chişinăul plătea 100 de lei pentru o tonă de gunoi dus la poligon. Mai târziu însă taxa a fost redusă până la 40 de lei, ceea ce a nemulţumit administraţia locală din Ţânţăreni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite