Grevă la şantierele ruseşti din Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La finele săptămânii trecute au intrat în grevă zeci de muncitori ce munceau la construcţia unui bloc nou de studii pentru facultatea de medicină a universităţii din Tiraspol, proiect finanţat de Rusia în cadrul unui proiect de promovare a integrării euroasiatice. Greviştii erau revoltaţi că întârzie de două luni plata salariilor, iar condiţiile de muncă sunt foarte proaste.

"Muncim în condiţii foarte grele şi fără un contract legal de muncă. Frecvent lucram şi două schimburi la rând, şi noaptea pentru că aşa ne cereau angajatorii, dar iată că salariile nu ne sunt plătite la timp. În plus dacă refuzi să ieşi la muncă în zilele de odihnă rişti să fii dat afară fără salariu. Deja mai mult de 50 de persoane au lăsat munca“, susţin muncitorii, citaţi de agenţia Novîi Reghion.

Greva a forţat finanţatorul - organizaţia „Integrarea Eurasiatică” să rupă imediat contractul cu firma locală "Master Plus“ şi să transmită dreptul de a efectua lucrările unei alte companii, care ar urma să plătească în următoarele zile toate sumele restante.

Federaţia Rusă a anunţat că în următorii un an şi jumătate va acorda un ajutor umanitar masiv Transnistriei, finanţând construcţia a 12 obiective de infrastructură socială, în care va investi circa 60 de milioane de dolari. Proiectul este finanţat prin intermediul unei organizaţii independente necomerciale numită „Integrarea Eurasiatică” şi care este condusă de deputatul în Duma de stat a Rusiei, Aleksei Juravliov, liderul partidului „Rodina”, fondat cândva de actualul vicepremier Dmitri Rogozin.

Printre cele mai mari proiecte se află construcţia unui bloc nou de studii pentru facultatea de medicină a universităţii din Tiraspol, construcţia unui centru de perinatologie pe lângă maternitatea republicană şi construcţia unor grădiniţe de copii în unele oraşe şi raioane. Toate acestea ar urma să fie realizate până la sfârşitul anului 2014. Însă există deja probleme cu începutul construcţiei şi respectarea termenelor. De exemplu, punerea pietrei de temelie a facultăţii de medicină trebuia să aibă loc pe 15 iulie, dar a fost amânată pentru 1 sau 2 septembrie, în ajunul „zilei republicii”.

Experţii susţin că deşi se declară că e un proiect umanitar rusesc care nu urmăreşte nici un scop politic, ci numai îmbunătăţirea vieţii şi ridicarea bunăstării transnistrenilor, acesta este doar una din componentele, "destul de proeminente, ale sprijinului oferit Transnistriei de către Rusia, în afara livrărilor de resurse energetice şi finanţarea lunară a pensiilor.”

Citiţi mai multe aici:

Ruşii momesc Moldova în proiectul euroasiatic

Rusia investeşte 60 de milioane de dolari în proiectul euroasiatic din Transnistria

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite