Fiecare a doua grădiniţă din Moldova, renovată cu banii României. „Ne este teamă că următorul grant ar putea fi blocat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădiniţele au fost reparate şi reamenajate. FOTO Adevărul
Grădiniţele au fost reparate şi reamenajate. FOTO Adevărul

Fiecare a doua grădiniţă din satele Republicii Moldova au fost reparate capital cu bani oferiţi de guvernul României. Datorită unei sume de 20 de milioane de euro oferite de autorităţile de la Bucureşti, au fost create condiţii bune de învăţământ pentru un număr total de 72.000 de copii.

Guvernul din România a promis alocarea a încă cinci milioane de euro pentru continuarea programului în celelalte grădiniţe, însă transferul ar putea fi amânat, din cauza situaţiei politice din ţara noastră.

Guvernul României a oferit guvernului Republicii Moldova un grant nerambursabil în valoare de 20 de milioane de euro pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova. Pentru a beneficia de aceşti bani, executivul de la Chişinău a selectat 774 de instituţii preşcolare rurale. Implementarea programului a început la 1 august 2014. În prezent, lucrările au fost finalizate în 660 de grădiniţe. În rezultat, au fost create încă 5.000 de locuri pentru copii, iar 600 de persoane au fost angajate în câmpul muncii.

Grădiniţa de la Abaclia va rezista 30 de ani fără reparaţie

În satul Abaclia din raionul Basarabeasca funcţionează două grădiniţe. Una dintre ele - Grădiniţa-creşă „Mărţişor” - a beneficiat de 600.000 de lei din grantul românesc. Cu aceşti bani au fost izolaţi pereţii, au fost schimbate toate uşile, o porţiune de canalizare şi toate podelele care rămăseseră neschimbate din anii trecuţi. De asemenea, a fost reparată capital bucătăria şi pavată ograda instituţiei. Nina Mocanu,directoarea grădiniţei, este foarte mulţumită de lucrările realizate în patru luni. „Este o grădiniţă model pentru raionul nostru. Grădiniţa funcţionează din anul 1983. Au mai fost efectuate reparaţii, însă acum am putut realiza foarte multe lucruri frumoase pe care ni le-am dorit dintotdeauna, dar nu era suficient suportul financiar al primăriei din sat. Cu o asemenea reparaţie grădiniţa va putea rezista încă 30 de ani înainte”, ne spune directoarea grădiniţei din Abaclia, unde există nouă grupe de copii, două dintre ele fiind grupe de creşă.

Primăria Abaclia a contribuit financiar la reparaţia grădiniţelor

Primarul din Abaclia spune că şi instituţia pe care o conduce a alocat în acest an circa 300.000 de lei pentru reparaţia celor două grădiniţe din sat. „Este foarte important când instituţiile preşcolare sunt susţinute financiar, fiindcă educaţia începe în aceste instituţii. Primăriile nu dispun de aşa bani. Însă am alocat şi noi pentru Grădiniţa „Mărţişor” 170.000 de lei şi am făcut reparaţia blocului alimentar în cea de-a doua grădiniţă, unde am alocat 130.000 de lei”, a precizat Victor Niculiţă, primarul satului Abaclia.

Copiii sunt mai importanţi decât gazele

Decizia lui Victor Ponta şi a lui Iurie Leancă pe când aceştia erau prim-miniştri României, respectiv, Republicii Moldova, a fost una înţeleaptă, crede Marius Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova, referindu-se la oferirea acestui grant. „Au identificat cu precizie o nevoie reală, fiindcă grădiniţele reprezintă un punct de întâlnire al copiilor, al mamelor şi bunicilor. Acest grant reprezintă cea mai mare sumă pe care România a dedicat-o unui singur proiect. Este o sursă de bani mai mare decât am alocat Gazoductului Iaşi-Ungheni. Copiii sunt mai importanţi decât gazele”, a subliniat Marius Lazurca. Ambasadorul se aşteaptă ca în anul 2016 să fie finalizate lucrările de reparaţie în toate cele 774 de grădiniţe, „astfel încât să putem trece la etapa următoare în care noi şi noi grădiniţe să poată fi reparate din fondurile româneşti”.

Fiecare raion a beneficiat de banii României

Mircea Eşanu, director al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova (FISM), subliniază că de banii din grantul românesc au beneficiat instituţii preşcolare din fiecare raion al Republicii Moldova. „Acest grant reprezintă o sumă voluminoasă. Guvernul Republicii Moldova a fost în stare să aloce cumulativ o sumă asemănătoare pentru ultimii patru-cinci ani de zile. Acum suntem la final de proiect. Până la sfârşitul anului finalizăm lucrările în 50 de grădiniţe, iar în următorul an mai urmează să fie terminate lucrările la aproximativ 40 de instituţii preşcolare. Nu există niciun raion din ţară care nu a beneficiat de aceste resurse”, a subliniat Mircea Eşanu.

De la începutul programului şi până pe data de 10 noiembrie 2015, s-a efectuat reparaţia interioară în peste 400 de grădiniţe şi s-au instalat circa 170 de sisteme de încălzire. De asemenea, a avut loc amenajarea teritoriului în 124 de instituţii preşcolare, schimbarea a circa 40.000 de metri pătraţi de acoperiş, construcţia a peste 275 de săli de sport şi de festivităţi, reabilitarea a 200 de blocuri sanitare. Totodată, au fost instalate 400 de utilaje pe terenurile de joacă, au fost procurate 630 de seturi de mobilier pentru 15.000 de copii, au fost echipate 55 de bucătării cu aragazuri, frigidere, plite electrice, cuptoare, hote, maşini de tocat carne, cazane alimentare.

Continuarea programului depinde de situaţia politică

La şedinţa comună a guvernelor Republicii Moldova şi România, care a avut loc în luna septembrie curent, s-a decis alocarea a încă cinci milioane de euro pentru continuarea programului de asistenţă tehnică şi financiară a instituţiilor preşcolare din ţara noastră. Totuşi, există riscul ca aceşti bani să nu ajungă la destinaţie. „Suma ar trebui să fie alocată până la sfârşitul anului. Dar ne este teamă că acest lucru ar putea să întârzie sau să nu fie alocată deloc din cauza situaţiei politice existentă în Republica Moldova”, a precizat Marius Lazurca. El speră că la Chişinău se va forma cât mai curând o coaliţie parlamentară. Tot el a promis că va discuta cu premierul României, Dacian Cioloş, despre continuarea acestui proiect, „pentru ca toate grădiniţele din Republica Moldova să fie renovate de la temelie până la acoperiş”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite