Gestionarii nu vor mai putea afişa listele locatarilor cu datorii la serviciile comunale

Gestionarii nu vor mai putea afişa listele locatarilor cu datorii la serviciile comunale

FOTO Arhivă

Listele locatarilor cu datorii faţă de prestatorii serviciilor comunale nu vor mai putea fi făcute publice. Asociaţiile de locatari vor trebui să responsabilizeze restanţierii prin alte metode, care nu ar implica dezvăluirea în spaţiul public a datelor cu caracter personal.  O hotărâre în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial de vineri, 31 martie, transmite IPN.

Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal a constatat că afişarea în spaţiul public a datelor cu caracter personal, cum ar fi numele/prenumele, adresa, sumele datorate de către subiecţii vizaţi etc. constituie o încălcare gravă a dreptului fundamental al acestora la respectarea vieţii intime, familiale şi private, consacrat de art. 28 al Constituţiei Republicii Moldova.
 
Nici situaţiile în care lista afişată de asociaţie conţine doar iniţialele locatarului şi adresa de domiciliu nu este conformă prevederilor legale din domeniul protecţiei datelor cu caracter personal, întrucât şi în aceste circumstanţe subiectul de date cu caracter personal este identificabil. Înscrierea iniţialelor are drept efect doar reducerea numărului de persoane care l-ar putea identifica cu uşurinţă.
 
Gestionarii fondurilor locative sunt obligaţi să distrugă listele restanţierilor la plata serviciilor comunale şi/sau la alte plăţi afişate până în prezent.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: